Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Písecká nemocnice využívá k rozeznání nádorů v prsu i magnetickou rezonanci

Magnetickou rezonanci - přístroj, který pomáhá diagnostikovat různé novotvary v těle pacientů - využívá písecká nemocnice také k vyšetřování nádorů v prsech. Magnetická rezonance je v Nemocnici Písek už devět let součástí radiologického oddělení a doplňuje klasický rentgen, ultrazvuk, mamografii, angiografii, CT denzitometrii a další metody.

Přístroj firmy Toshiba nemocnice zakoupila za zhruba dvacet milionů korun zejména pro činnost oddělení ortopedie, neurologie a mamografie.

„Magnetickou rezonanci využíváme pro zpřesnění hodnocení již diagnostikovaného karcinomu prsu a stanovení případného více ložiskového postižení, eventuálně i postižení druhostranného prsu. Ženy na tomto přístroji vyšetřujeme také tehdy, pokud máme nejasnosti v nálezu v mamografickém nebo v sonografickém obraze. Cílem přitom není jednoznačné rozlišení zhoubné či nezhoubné povahy léze, ale spíše potvrzení nebo vyloučení nutnosti biopsie ložiska. V dalších případech nám pomáhá s hodnocením efektu chemoterapie podané před operačním zákrokem,  nebo s hledáním ložiska v prsu při nálezu metastáz v podpažních uzlinách, kdy jsou mamografie a sonografie negativní. Magnetická rezonance je také důležitá při hodnocení po léčbě tumoru prsu a sledování žen s vysokým rizikem karcinomu prsu. U žen s prsními implantáty pak pomáhá hodnotit jejich celistvost,“ vysvětlil vedoucí magnetické rezonance, lékař Jiří Duda.  

Pacientka absolvuje vyšetření  vleže na břiše, uložena na prsní cívku. Prsy jsou volně ve svislé poloze, minimalizují se pohybové artefakty z dýchacích pohybů. Do žíly předloktí je aplikována kanylou kontrastní látka. Právě díky ní mohou lékaři vidět změny v těle. Vyšetření s přípravou trvá přibližně 30 minut. Jejich četnost v čase díky existujícímu mamografickému centru v nemocnici přibývá.

Hodnotí se velikost, tvar, okraje, změna okolí, sycení struktur a následně se obraz zařazuje na hodnotící škály od 0 (negativní) po stupeň 5 (maligní neboli zhoubný). Hodnotí se i vzhled a velikost zobrazených uzlin podpaží.

Na našem píseckém pracovišti magnetickou rezonanci využíváme také k vyloučení více ložiskového postižení či skrytého druhostranného tumoru. Méně častěji pak pro zpřesnění diagnosy. Díky dokonalému tkáňovému kontrastu, je metoda vysoce citlivá v záchytu ložisek. A v mnoha případech vede k modifikaci původně předpokládané strategie léčby,“ upřesnill Duda.

Urgentní případy nečekají na vyšetření na magnetické rezonanci v Písku vůbec a nemocnice je zařadí do denních plánů. Na vyšetření elektivní si pacientky počkají přibližně dva a půl měsíce, což je podobné také u rutinních vyšetření kloubů, páteře či mozku. Oddělení, která indikují nejvíce akutních vyšetření, mají již předem rezervované termíny. Jedná se o píseckou neurologii, strakonickou neurologii a píseckou chirurgii.

„V roce 2015 bylo na písecké magnetické rezonanci provedeno 7391 vyšetření, loni 7419. Režim práce na pracovišti je dvousměnný, vyšetření jsou okamžitě popisována a sdílena v systému ePacs pro odesílající lékaře a zdravotnická zařízení. Popisovat vyšetření mohou písečtí radiologové i z takzvaných vzdálených přístupů, tedy jsou-li mimo nemocnici, “ doplnil ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky magnetická rezonance, nemocnice, mamografie, Nemocnice Písek, Toshiba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecká nemocnice využívá k rozeznání nádorů v prsu i magnetickou rezonanci  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.