Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeským městem pro byznys je podruhé za sebou Písek

Městem pro byznys 2018 v Jihočeském kraji je Písek, stejně jako v předchozím roce. Na druhém místě skončil Jindřichův Hradec a na třetím Blatná na Strakonicku. Jedná se o výsledky výzkumu Město pro byznys, který zpracovává agentura Datank. Včrea to řekl zástupce organizátorů David Pavlát. Analytici hodnotili 17 měst v kraji. Datank hodnotí podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve všech 205 obcích s rozšířenou působností v Česku a ve 22 městských částech Prahy. Celorepublikového vítěze vyhlásí pořadatelé v dubnu.

Třicetitisícový Písek má podle agentury velmi vysoký podíl firem i malých a středních podniků. Má v regionu také jeden z nejvyšších přírůstků obyvatel a vysoký počet studentů a učňů. V kraji si drží nejnižší dlouhodobou nezaměstnanost, v lednu činila 2,2 procenta. Podle Datanku má i vysoký podíl kapitálových výdajů či nízkou daň z nemovitosti.

"Je to určitě zásluha předchozího vedení a jejich čtyřleté práce. Je to (úspěch) v tom, jak dokážeme komunikovat s podnikateli. Pravidelně pořádáme setkání s podnikateli, kdy se snažíme vyslechnout jejich potřeby, komunikovat a propojovat je i se školstvím. Jsme prostředníkem (pro podnikatele) i ke kvalitním zaměstnancům," řekla místostarostka Petra Trambová (Pro Písek).

V Písku je jedna z největších průmyslových zón jižních Čech. Město má zájemce, kteří by zde chtěli postavit další továrny, má i volné prostory. Víc než na výrobu se ale chce zaměřit na služby. "Teď chystá soukromý investor stavbu truck centra. Přijíždí tam obrovské množství kamionů, a je třeba podpořit služby pro ně, protože pak parkují všude kolem silnic," řekla Trambová. Bývalý místostarosta Josef Knot (TOP 09) řekl, že již dříve prodalo město pozemky firmě Milan Král pro stavbu truck centra u trafostanice v průmyslové zóně.

Jindřichův Hradec, který skončil v soutěži druhý, má podle analytiků agentury Datank velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnanost, nejvyšší počet úředních hodin v kraji i nejlepší webové stránky z hlediska podnikatelského obsahu. Třetí Blatná získala body díky velkému podílu malých a středních firem nebo například nízkému zadlužení.

Výzkum Město pro byznys provádí Datank 11 let. V Jihočeském kraji loni také zvítězil Písek a Jindřichův Hradec byl stejně jako letos druhý.

Výsledky krajského kola srovnávacího výzkumu Město pro byznys:
Pořadí 2018 1. Písek 2. Jindřichův Hradec 3. Blatná 4. České Budějovice 5. Kaplice 6. Strakonice 7. Vimperk 8. Milevsko 9. Český Krumlov 10. Tábor 11. Dačice 12. Prachatice 13. Soběslav 14. Trhové Sviny 15. Vodňany 16. Třeboň 17. Týn nad Vltavou.

Autoři | Foto David Pavlát

Štítky hospodářství, správa, obce, ocenění, Jihočeský kraj, Písek, podnikání, Jindřichův Hradec, David Pavlát, Česko, Praha, okres Strakonice, Josef Knot, Blatná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským městem pro byznys je podruhé za sebou Písek  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.