Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Prahy přes Písek nebo Tábor? Aktuálně to je „prašť jako uhoď“

Cesta z Prahy Do Budějc je velkou zkouškou pro řidiče, ale i pro cestující vlakem. Sešly se dvě uzavírky. První omezení čeká na řidiče u Olbramovic, kde popraskala silnice. Další uzavírka je i na druhé silniční tepně. Kvůli opravě mostu je uzavřená silnice u obce Nerestce za Pískem.

Objízdná trasa u Olbramovic je velkou zajížďkou hlavně pro nákladní auta. Ta a i všechna vozidla vyšší než 3,5 metru potom musí volit mnohem delší objížďku. Třeba z Tábora do Benešova dojedou jen dlouhým obloukem přes Sedlčany a Prahu. Osobní auta musí severně od Olbramovic u farmy Čapí hnízdo odbočit doprava a uzavírku objet po úzkých silničkách III. třídy.

Výhrou ale není ani jízda vlakem. Výluky mezi Olbramovicemi a Chotovinami ženou cestujících do náhradních autobusů. Ty ale často vězí v koloně u Miličína na rozhraní středních a jižních Čech, kde je na hlavním tahu doprava vedena kyvadlově.

Podle serveru zdopravy.cz tvrdí Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty, že uzavírky a výluky spolu koordinují, bez toho by prý situace mohla být ještě horší. „Právě díky naší vzájemné komunikaci mezi ŘSD a Středočeským krajem, byly práce na silnici I/3 posunuty o měsíc dříve, tedy na březen,“ říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Práce na silnici I/3 měly původně začít až v dubnu, což by se křížilo s termínem velké nepřetržité výluky koridoru. Ta je naplánována na období od 30. března do 26. dubna. Silniční omezení u Miličína má skončit 1. dubna. Zároveň ale začala velká oprava I/3 o něco severněji mezi Benešovem a Olbramovicemi. Ta potrvá přes 90 dnů a rovněž narušuje pendlování náhradní autobusové dopravy.

„Lepší spolupráci při plánování silničních uzavírek a výluk, které vyžadují zavedení NAD, bychom uvítali. Například v tomto konkrétním případě se na naši žádost sice podařilo odložit uzavírku silnice I/3 u Miličína, ale místo toho byla povolena uzavírka silnice u Tomic. Z pohledu výluky mezi Olbramovicemi a Chotovinami je to mimo dotčený úsek, autobusy však nahrazují osobní vlaky až do Benešova, takže nám vznikla komplikace s obsluhou zastávky Tomice,“ říká mluvčí Českých drah Radek Joklík.

S omezením musejí počítat i řidiči jedoucí přes Písek. Kvůli opravě mostu je uzavřená silnice u obce Nerestce. Volba mezi píseckou a táborskou větví tak vychází pro řidiče „prašť jako uhoď“. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla ale nešlo s opravou mostu otálet, protože už byl v kategorii 5 (ze sedmi) a jeho degradace postupovala rychle. „Při délce prací sedm měsíců už jakákoliv koordinace ani není možná,“ uvedl Rýdl.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky silnice, uzavírky, Písek, Tábor, Praha, oprava, Olbramovice, Nerestce, České Budějovice, Benešov, Ředitelství silnic a dálnic

Do Prahy přes Písek nebo Tábor? Aktuálně to je „prašť jako uhoď“  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.