Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hladina Orlíku klesla kvůli modernizaci výtahu o více než 6 metrů

Hladina vodní nádrže Orlík v posledních týdnech klesla o více než šest metrů. Voda se tak prakticky vrátila do původního koryta Vltavy. Důvodem je modernizace lodního výtahu. Kvůli tomu Povodí Vltavy upouštělo vodu z Orlíku téměř tři týdny. Lidé nyní mohou vidět zbytky staveb, které stály původně u řeky nebo přímo na Vltavě.

„Oproti normálu pro toto období je hladina Orlíku o 6,5 metru níže,“ uvedl. Nad vodu se tak dostaly jezy, zbytky elektrárny, nebo mosty, které v minulosti patřily k Vltavě a posledních několik desítek let zůstávaly skryty u dna nádrže. Nízká hladina Orlíku vydrží do března příštího roku.

Modernizace a rekonstrukce lodního výtahu potrvá téměř tři roky a bude stát 95 milionů korun. „Ovšem na jaře příštího roku zase Orlík napustíme, aby hladina splňovala podmínky pro lodní plavbu a přes léto bylo možné přehradu využívat pro rekreaci,“ uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo​ Roldán.

Hladina v posledních dnech poklesla i na další jihočeské přehradě, v lipenské nádrži je rovněž výrazně nižší než před pár týdny. „V tomto případě se však jedná o standardní postup. Upouštěli jsme jako před každou zimou, aby bylo vše připravené na jarní tání a případný nápor vody,“ řekl mluvčí povodí.

Autoři

Štítky příroda, voda, Orlík, Vodní nádrž Orlík, výtah, Vltava, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladina Orlíku klesla kvůli modernizaci výtahu o více než 6 metrů  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.