Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U soudu v Písku dnes pokračovalo jednání s muži, kteří v Letech umístili tabule s urážlivými nápisy

Dva muži, které obžaloba viní, že loni umístili tabule s urážlivými nápisy o Romech v areálu památníku v Letech u Písku, se v danou dobu pohybovali na místě činu. Podle dnešního jednání u píseckého soudu to prokázal signál z jejich mobilních telefonů. Matouš Bulíř a Pavel Kozák čelí obžalobě za popírání a schvalování genocidy. Hrozí jim vězení od šesti měsíců do tří let. U Let stál za druhé světové války romský koncentrační tábor. Oba muži vinu popírají.

Pohyb mobilních čísel původně ukazoval, že se aspoň jeden obžalovaný pohyboval po různých koutech republiky. „Zaznamenaná buňka však mohla být kdysi umístěna například u Hradce Králové, ale nyní už se nachází jinde. To znamená, že ten rychlý pohyb může být způsoben chybou v databázi. Ale jedna konkrétní buňka je (obě čísla) několikrát chytala v jednom místě a to je směrodatné,“ uvedl policejní analytik Jakub Homola. Zmíněné místo je právě u Let na Písecku.

Písecký soud dnes líčení odročil a nechá zpracovat posudek forenzního biomechanika, jenž by mohl podle pohybu na kamerách u letského areálu určit, zda šlo o obžalované. Ze záběrů totiž nelze identifikovat obličeje dvou mužů, kteří na místě v danou chvíli byli.

Tabule s urážlivými nápisy objevili lidé v areálu památníku na přelomu května a června 2018. Na případ tehdy upozornil web Romea.cz, podle kterého byl na tabulích nápis: „Památník věnovaný historicky posledním pracujícím Romům na území České republiky“. Romea uvedla, že cedule na památník umístil nacionalistický spolek My proti všem.

Písecký státní zástupce Zbyněk Polívka podal obžalobu na Bulíře a Kozáka letos v březnu. Podle Polívky obžalovaní ukazovali své jednání, urážlivé nápisy o Romech, na webu.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1 308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků tak nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Štítky soud, menšiny, Lety, nápis, Písek, památník, druhá světová válka, Hradec Králové, Česko, Auschwitz, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U soudu v Písku dnes pokračovalo jednání s muži, kteří v Letech umístili tabule s urážlivými nápisy  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.