Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský kraj bude plošně testovat lidi na Strakonicku a Písecku

Jihočeský kraj začne do 14 dní testovat vybrané obyvatele na nemoc covid-19. Testování bude v okresech Strakonice a Písek. Kraj je také zapojený do projektu chytré karantény, zatím bez takzvané vzpomínkové mapy. Jihočeský kraj také připravil projekt Krajská pomoc zranitelným, kdy pro vážně nemocné lidi nachystal téměř 15 tisíc balíčků s více než 200 tisíc ochrannými prostředky. Ve videobriefingu to řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská

Testování vzorků vybraných lidí spustí kraj do dvou týdnů. „Bude to ve dvou okresech, které jsou diametrálně odlišné: Strakonicko, které patří k nejvíce zasaženým, a Písecko, které je nejméně zasažené,“ řekla Stráská. Na Strakonicku bylo k pátečnímu večeru 36 potvrzených případů nemoci covid-19, na Písecku devět. Kraj bude testovat řidiče autobusů, prodavačky, hasiče nebo policisty. Výsledky naznačí promořenost koronavirem v jižních Čechách, uvedla hejtmanka.

Jihočeský kraj je zapojený do projektu chytrá karanténa. Příslušní pracovníci se školí. Zatím bude projekt fungovat bez vzpomínkové mapy. „Nicméně předpokládám, že trend, který máme, bude nadále pokračovat. To znamená, že se budeme v Jihočeském kraji aktivně starat o vyhledávání případně nakažených a o karantény,“ řekla Stráská.

Kraj také připravil projekt Krajská pomoc zranitelným - KPZ. Vznikl na základě žádostí lidí, kteří se na hejtmanku obraceli, že jsou vážně nemocní, tedy skupinou, kterou nejvíc ohrožuje koronavirus, a nemají ochranné prostředky. Lidé s chronickým onemocněním, oslabenou imunitou: onkologicky nemocní, dialyzovaní, lidé s kardiovaskulárním nebo chronickým plicním onemocněním, pacienti po transplantaci. Kvůli nedostatku ochranných prostředků se bojí vycházet z domova.

Kraj pro ně nachystal 14 782 balíčků, které obsahují přes 200 tisíc respirátorů, jednorázových ústenek a látkových roušek. Vydávat se budou na radnicích a v nemocnicích. Balíčky, které zaplnily 215 beden, zkompletovali během dvou dnů pracovníci krajského úřadu.

Od začátku epidemie evidují hygienici v regionu 167 případů koronaviru. Z toho se 93 lidí uzdravilo. V souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji pět lidí.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, koronavirus, Jihočeský kraj, projekt, COVID-19, okres Písek, okres Strakonice, Ivana Stráská, nemoc, Písek, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj bude plošně testovat lidi na Strakonicku a Písecku  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.