Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Písku se opět otevřela galerie pod širým nebem. Umělci vytvořili pět soch

Galerie Sochy z písku na písecké náplavce je již otevřena. Pět zhruba třímetrových děl tvořili sochaři Josef Faltus a Marian Maršálek od 3. května, dokončili je tento týden a v pátek byla galerie pod širým nebem otevřena. Pískové sochy na nábřeží vyrostly už popatnácté.

„Námět letošních soch se opět váže k 777. narozeninám města Písku. Téma, které v loňském roce vzhledem ke koronavirové epidemii nemohlo být dostatečně naplněno, totiž pokračuje i v roce 2021 s podtitulem „verze 2.1“. V loňském roce sochy představily atributy, kterými se současný Písek díky svému vývoji pyšní. Nyní tato písková díla půjdou zpět ke kořenům, ze kterých město vyrostlo,“ shrnula Edita Kučerová z oddělení kultury a cestovního ruchu městského úřadu Písek.

Jednotlivé sochy zobrazují vždy jedno písmeno názvu města Písek. Na každé jsou pak ukázány atributy začínající právě na dané písmeno.

Na sochy bylo potřeba 60 tun speciálního písku, který sochaři napěchovali do pyramidovitých bednění. Při jeho postupném odstraňování shora dolů začali dávat sochám tvar. Hotová díla zafixovali postřikem.

Galerie je tradičně volně přístupná. V závislosti na povětrnostních a jiných podmínkách zůstanou sochy k vidění do pozdního podzimu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Písek

Štítky Písek, sochy, výstava, galerie, umění, socha, náplavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku se opět otevřela galerie pod širým nebem. Umělci vytvořili pět soch  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.