Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Písku pokácí 20 stromů, jsou ve špatném stavu

Z širšího centra Písku zmizí přes 20 stromů, které je nutné pokácet kvůli jejich špatnému stavu. Některé napadl škůdce, další mají na svědomí například vandalové s mačetou. Radnice upozornila, že je nahradí nová výsadba.

Přes 20 stromů určil odbor životního prostředí ve spolupráci se správcem městské zeleně a Městskými službami Písek. Je nutné je pokácet do konce tohoto období vegetačního klidu. „Pokácíme stromy, u kterých byl shledán špatný zdravotní stav nebo zásadní defekty, které mají vliv na zachování jejich provozní bezpečnosti na stanovišti,“ sdělil koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň. Všechny dřeviny nahradí na jaře nová výsadba.

Kácet se bude na Výstavišti, v prostoru před letním kinem. „Letos zde bude pokáceno pět stromů – javorů a lip, které mají výrazné defekty na kmeni a jsou viditelně napadeny dřevokaznými houbami,“ vysvětlil Kofroň. Dále zmizí devět višní křovitých rostoucích před domy v Čechově ulici na náplavce mezi Kamenným a Novým mostem. Stromy rychle usychají vlivem zásadního napadení dřevokaznou houbou a dalšími škůdci.

„V Lipové aleji bude v souladu se zpracovaným dendrologickým posudkem přistoupeno k další navržené etapě, kdy dojde k odstranění šesti lip, které jsou podle místního posouzení v aktuálně nejhorším stavu,“ uvedl Kofroň. 

Poslední kácení je naplánováno v aleji na Bakalářích, kde zmizí jírovec rostoucí v blízkosti tržnice. „Strom se stal v roce 2019 cílem útoku vandalů, kteří mačetou poškodili zásadní část kmene. I přes veškerou snahu městských služeb již nelze tomuto stromu zajistit dlouhou perspektivu na stanovišti, aniž by nedošlo k narušení jeho bezpečnosti,“ řekla mluvčí města Petra Měšťanová. Na jeho místo již radnice koupila jiný strom.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Písek

Štítky Písek, stromy, kácení, příroda, město, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku pokácí 20 stromů, jsou ve špatném stavu  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.