Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na březích Vltavy vzniká jeden z největších obloukových mostů v Česku

Správa železnic začala na začátku roku na břehu Vltavy nedaleko Červené nad Vltavou stavět nový železobetonový most přes Orlík. Ten nahradí stávající ocelový most z roku 1889, který je podle SŽ v nevyhovujícím stavu. Nový most bude jeden z největších obloukových mostů v Česku.

Přípravou území odstartovala na začátku letošního roku stavba nového mostu přes Orlík u Červené nad Vltavou. Obloukový železobetonový most nahradí původní ocelový, který je podle Správy železnic v nevyhovujícím stavu. Původně chtěla SŽ most zbourat a postavit na jeho místě nový, v loňském roce byla ale stavba z roku 1889 prohlášena za kulturní památku, a tak z bourání sešlo.

V těchto dnech byla na obou březích Vltavy připravena staveniště a mohly tak začít zemní práce a zakládání nového mostu. Ten bude s rozpětím oblouku 156 metrů jedním z největších obloukových mostů v Česku. Dlouhý bude 316,3 metru.


Vizualizace nového mostu. Zdroj: Správa železnic

„Základy na březích přehrady a koncové opěry mostu se dokončí do května, následovat bude výstavba pilířů. V říjnu se práce budou soustředit na základy oblouku, samotný oblouk bude realizován v roce 2023,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Stavba za 543 milionů korun potrvá do roku 2024. Ocelový most je na trati Tábor – Písek a jeho původní část je od výstavby přehrady zatopená. Je to jediný most přes Vltavu na železnici mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Trať má podle Friebové velký význam jako objízdná trasa při výlukových pracích na páteřních tratích a pro mimořádné přepravy. „Dnes je na mostě rychlost omezena na 30 kilometrů v hodině, jeho nosnost vylučuje provoz nákladních vlaků," uvedla již dříve mluvčí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky most, Orlík, Písecko, kulturní památka, Správa železnic, Vltava, Česko, Správa železniční dopravní cesty, Vodní nádrž Orlík, Červená, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na březích Vltavy vzniká jeden z největších obloukových mostů v Česku  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.