Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Malajský královský fond dokončuje opravu původních konstrukcí zámku v Protivíně

Malajský královský fond uvede příští rok některé části zámku v Protivíně do zkušebního provozu. Bude to třeba reprezentativní sál. Letos fond téměř dokončil obnovu a opravy původních konstrukcí. Řekla to mluvčí společnosti IC Group Tereza Chvojková. IC Group je investičním poradcem fondu.

Protivínský zámek i s přilehlým parkem a s podzámčím chce fond do roku 2025 zrenovovat, investice bude kolem miliardy korun. Zámek se stane reprezentativním, vzdělávacím a ubytovacím prostorem majitelů, v podzámčí vznikne i hotel.

„V roce 2022 jsme na zámku téměř dokončili tu nejnáročnější část, a tou jsou revitalizace a opravy původních konstrukcí. Zde jsme například museli sundat všechny omítky a udělat je zcela nové - přeci jen třicet let nepoužívání se na zámku podepsalo,“ uvedla v tiskové zprávě architektka Věra Nagyová z architektonického studia Arch.IC. Některé části areálu budou od příštího roku ve zkušebním provozu. „Budeme mít třeba uzavřenou akci pro členy Royal Capital Club,“ řekla Chvojková.

Zámek, který svého času patřil i Karlu IV., se zapojil do investičního programu The Royal Capital Club, jejž založili členové aristokratických rodin včetně královských z východní Asie a další investoři. Část areálu chtějí majitelé zpřístupnit. Loni v prosinci koupil fond i podzámčí, jehož prostory jsou v havarijním stavu. Fond tam plánuje kulturní a obchodní centrum. Mělo by zahrnout i penzion, apartmány, restauraci, kavárnu a pekárnu. Podzámčí tvoří sedm budov s pozemky. Oprava by měla stát 300 milionů korun, řekla Chvojková.

V podzámčí by mohl být i velký sál pro různé akce. Dal by se využít také jako klubovna. Právě podobné místo pro místní spolky nebo restauraci s ubytovacím zařízením by si v podzámčí přáli místní. Vyplynulo to z dotazníků, které před časem vyplnilo několik set obyvatel Protivína. V budovách podzámčí bydlelo asi 40 lidí, části z nich zajistilo město náhradní bydlení.

Architekti nyní představili, že opravená zámecká fasáda bude šedobílá, inspirována vídeňským architektem Antonem Erhardem Martinellim. V 18. století byly fasády upravené právě podle jeho návrhů. "Můžeme tedy říci, že svou novou podobou se zámek přibližuje k té, kterou už jednou v minulosti měl," uvedla Chvojková. Martinelli byl dvorním stavitelem ve službách Schwarzenbergů. Uskutečnil přestavbu mincovny na zámku Český Krumlov nebo barokní přestavbu zámku Hluboká. Práce na fasádách v Protivíně začaly na podzim, pokračovat budou na jaře.

Novým majitelem zámku je mezinárodní investiční fond pod správou konzultační skupiny IC Group, která je byznysovým poradcem Malajského královského fondu. Zámek koupila za 100 milionů Kč, uvedla. Areál bude obklopený anglickým parkem, ožijí i historické sklepy s valenými klenbami. Jádro památky tvoří gotický, původně královský hrad. Od roku 1963 je zámek kulturní památkou. IC Group spolupracuje s rodinnými investory a investičními či bankovními strukturami, které spravují celosvětové portfolio ve výši 40 miliard eur (asi bilion korun).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Malajsie, památky, stavby, správa, reality, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malajský královský fond dokončuje opravu původních konstrukcí zámku v Protivíně  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.