Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tominové se nelíbí, že na pietním místě v Letech stojí vepřín

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová by byla ráda, aby na místě bývalého pracovního tábora v Letech na Písecku nestál vepřín. Uvedla, že ve své funkci udělá maximum pro to, aby se tato situace změnila. Tominová to řekla

„Všichni tady dobře cítíme, že se zde nachází vepřín. A já bych byla velmi ráda, kdybych se ve vládní funkci dožila toho, aby tomu tak nebylo,“ řekla dnes v Letech na pietním aktu uctění památky obětí pracovního tábora Tominová. Není však jasné, jaké řešení by mělo následovat. Premiéři v posledních letech řekli, že vláda na likvidaci vepřína nemá peníze. V tomto duchu se například vyjádřili bývalí premiéři Petr Nečas, Jiří Rusnok a naposledy i loni současný vedoucí kabinetu Bohuslav Sobotka.

Cikánský tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech se nachází vedle vepřína, jenž stojí na místě bývalého tábora.  

„Jediné, co mě hrozně štve, je právě ten prasečinec,“ uvedl Arnošt Vintr, který jako dítě v Letech strávil dva roky. Je posledním žijícím pamětníkem tábora. Z Let se svou matkou putoval před koncem války do Osvětimi. „Když zavřu oči, vidím ty Němce. Vybavuje se mi třeba Mengele, vždycky měl na rukách rukavice,“ řekl Vintr k nacistickému lékaři, jenž dělal v polském koncentračním táboře pokusy na lidech.

Tominová uvedla, že místo jako Lety si musí lidé neustále připomínat. „Aby se seznamovali s tím, co se tady odehrávalo. Protože holokaust je téma, které musí některým lidem připadat jako nepochopitelné, protože si jej neumí představit,“ uvedla.

Zdroj: ČTK

Štítky Michaela Marksová, okres Písek, Petr Nečas, Jiří Rusnok, Bohuslav Sobotka, holokaust, Auschwitz, Josef Mengele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Tak ať si Tominová vezme kasičku a jde mezi cikány vybrat na odkup vepřína. Vepřín nestojí na území tábora, to bylo dokázáno mnohokrát. A jen proto, že to jednou ročně když si tam pravdoláskoví dementi dělají hitparádu, někomu smrdí je blbost to vůbec řešit. Co takhle zbourat Ďáblické sídliště? To zase stojí (reálně ne vymyšleně) na místě střelnice v Kobylisích. A protože jsem ve škole dával pozor, tak bych si zkusil počítat, náckové zavraždili 90% českých cikánů, po válce se jich vrátilo kolem 600, nějací zbyli i u nás, řekněme 1000 lidí, kolik tedy těch dnešních cikánů má předky, kteří mají něco společného s Lety? A schválně kolik cikánů jezdí na vzpomínkovou atrakci? Spočítali byste je na prstech jedné ruky ne moc zručného truhláře. A taková rejpaví poznámka pročpak se nikdy nemluví o stejném lágru v Hodoníně u Kunštátu, prošlo jím přibližně stejně lidí (1397) zemřelo tam 207 a do transportů šlo o dost víc přes 800. Kupodivu nikdo netančí kolem že je tam rekreačka a podobně. Že by to bylo proto, že jeden podvodník s restitucemi z blízkých Čimelic neměl u druhého lágru pozemky? Mimochodem cikáni co sem komouš natahal ze slovače a buhvíodkud ještě, v pochybné snaze získat náhradu za vyhnané němce (představa jak budou makat je hodna syfilitického Gottwalda), Jsou pokud se nepletu zcela jiná skupiny (třeba jako když nahradíte Čecha Polákem), takže je to podobné jako bychom my češi jezdili do Katynu. případně ani nejezdili ale ječeli že nás tam vyvraždili. Pokud dobroserům ten prasečák vadí, ať si mezi sebou vyberou a koupí ho, pak ho mohou zavřít, nebo z něj udělat tábor pro imigrantské musulmany (v prasečáku by to byla dost prča) nebo černochy co nám EU laskavě poskytne.

Pátek, 15. května 2015, 16:14Odpovědět

Tominové se nelíbí, že na pietním místě v Letech stojí vepřín  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.