Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V duši slunce, ale jinak déšť, taková byla sobota v Přeštěnicích

Poslední den jubilejního patnáctého ročníku Open Air Musicfestu Přeštěnice byl sice poznamenán častými dešťovými přeháňkami, ale náladu si tím nechal zkazit jen málokdo. Návštěva byla i přes nepříznivou předpověď vynikající a davy stály pod pódiem i v hustém dešti.

Sobotní program začal v 10:00 hodin na nejmenším pódiu Muzikus & Sai Stage koncertem bechyňské agro-rockové kapely Žlutý Fijalky, která sice nehrála pro nějak početné publikum, přesto ale předvedla rozhodně zajímavé vystoupení plné vtipu. Určitě stálo za to si přivstat.  Na stejném místě o pár minut později rozjel svou energickou punkovou nálož Prášek Proti Blbosti, jehož fanoušci dokázali téměř nemožné, když předvedli crowdsurfing  jen ve čtyřech lidech.

V pravé poledne se začaly dít věci také na hlaví Sun stagi, kde jako první vystoupila vítězka jedné z televizních talentových soutěží Sabina s kapelou. Bohužel ani na její koncert si příliš fanoušků cestu nenašlo. Malá návštěvnost provázela i následující vystoupení jihlavské hardrockové kapely Vigo na vedlejší Fajnrock TV stage, která přinesla možná nejtvrdší hudbu celého dne.

O výrazné zlepšení atmosféry se postaral průvod masek, který svou cestu zakončil právě ve festivalovém areálu a byl mu věnován i čas na hlavním pódiu, kde se také představily tři taneční skupiny. Poté se pozornost otočila opět k menšímu pódiu, kde vystoupila kapela ATD, která už měla v publiku podstatně větší podporu než předchozí interpreti. Jejich pop-punk ideálně připravoval na další dění na hlavní scéně.

Páteční noc musela být pro spoustu účastníků velmi těžká. První větší skupinky se do areálu začaly trousit až kolem třetí hodiny odpolední, kdy startovali rock’n’rolloví Imodium, kteří svůj set zahájili titulní skladbou z nejnovější desky Valerie a i nadále si s velkou vervou získávali stále větší a větší přízeň rozšiřujícího se obecenstva. Energií sršela i Peshata, která už publikum rozpumpovala celkem slušně.

Kapela Fast food Orchestra se ukázala ve vynikajícím světle. Prezentace, kterou předvedli na živo, mnohonásobně předčila poslech jejích písní z nosiče. Následující vystoupení brněnské Muchy bylo pro ty, kteří kapelu dříve neznali, jistě neopakovatelným zážitkem.

Poté už přišel čas na prezentaci největších taháků festivalu. Jako první z nich vystoupila Aneta Langerová, která by se klidně mohla živit i jako šamanka. Její Voda živá totiž přivolala déšť (nejprudší z celého dne) naprosto dokonale. Špatné počasí někoho zahnalo pod stan s nápoji, ale velká část návštěvníků se rozhodla vytrvat a užít si Anety set až dokonce. Na menším pódiu následně vystoupil Jiří Schmitzer jen se svou kytarou. Nejžádanější píseň sice nezahrál, ale i tak všechny pobavil.
Déšť provázel i vystoupení Vypsané fixy. Ta zahrála většinu svých zásadních hitů a rozhodně nezklamala. Od této chvíle už byla atmosféra úžasná. Po Fixe následovali Pub Animals, jejichž hudba v sobě skvěle spojuje prvky popu a reggae. Postupně přestávalo pršet a bylo to právě včas. To nejlepší totiž mělo teprve přijít.

Tata Bojs asi netřeba představovat. Na přeštěnickém festivalu byli poprvé, ale ihned si svým alternativním snažením a perfektně sladěnými světly získali náklonnost publika. Následovalo vystoupení strakonické kapely Bags, už pravidelného účastníka festivalu. Před pódiem se na tuto mladou kapelu začaly tvořit davy už v době, kdy ještě na hlavní scéně hráli slavnější kolegové z Tata Bojs, což je rozhodně obdivuhodné.

Zlatým hřebem celého festivalu byly vystoupení Horkýže Slíže, kteří potvrdili svou pověst zábavných a tak trochu šílených punkrockerů. Ke slyšení byly jak novější, tak už osvědčené songy, některé ve speciální úpravě pro živé koncerty. Netřeba asi dodávat, že právě Horkýže si vynutili největší kotel ze všech.

V průběhu celého festivalu se hrálo také na třetím a zároveň nejmenším pódiu, kde dostaly příležitost především mladé a nadějné kapely. Své místo na festivale nalezly i divadelní soubory, které vystupovaly na scéně mimo placenou zónu areálu a nabízely především představení pro děti.

Napsal Jaroslav Pešek

Open Air Musicfestu Přeštěnice

Neděle, 28. června 2015, 16:01

Open air musicfest Přeštěnice
Open air musicfest Přeštěnice

Štítky Přeštěnice, hudební skupina, festival, koncert, Aneta Langerová, Tata Bojs, Jiří Schmitzer, Jaroslav Pešek, Horkýže Slíže, Vypsaná fiXa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V duši slunce, ale jinak déšť, taková byla sobota v Přeštěnicích  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.