Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prachatická nemocnice dnes otevírá novou magnetickou rezonanci

Nemocnice Prachatice se může od pátku pyšnit novou kapacitou. Po dlouhých a složitých jednáních se podařilo získat jeden z nejmodernějších přístrojů pro radiodiagnostické oddělení, a to magnetickou rezonanci.

„Magnetická rezonance (MR) je zobrazovací technika používaná ve zdravotnictví k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla. Pomocí MR je možné získat řezy určité oblasti těla, ty dále zpracovávat a spojovat až třeba k výslednému 3D obrazu požadovaného orgánu. Magnetická rezonance využívá velké magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. Na rozdíl od CT vyšetření nenese žádná rizika způsobená zářením (nulová radiační zátěž). Nevýhodou vyšetření MR je určitá hlučnost zařízení. Výhodou MR je větší přesnost při zobrazení většiny orgánů, jež je důsledkem rozdílné intenzity signálu u odlišných měkkých tkání. Některé orgány jako nervy či mozková tkáň je možné neinvazivně zobrazovat jen pomocí MR. Díky rozsahu nastavení vyšetření je možné dosáhnout rozlišení, které dalece přesahuje možnosti rentgenu či CT. Dalšího zlepšení může být ještě dosaženo podáním kontrastní látky, která pomůže odhalit přítomnost zánětů nebo nádorových tkání,“ uvedl primář Radiodiagnostického oddělení prachatické nemocnice Zdeněk Krtouš.

Nový přístroj je prvním svého druhu, který bude v České republice uveden do provozu. Výrobcem je čínská společnost First April Healthcare Technology, a přístroj patří svými parametry ke špičce dnešní medicíny. Se svojí silou magnetického pole 4 Tesla převyšuje ostatní standardní přístroje ve své kategorii. 

„Naše nemocnice by si tento přístroj nemohla dovolit pořídit z vlastních prostředků. Chtěl bych proto velmi poděkovat štědrému čínskému podnikateli a majiteli společnosti First April Healthcare Technology. Pan Ka-chna nám přístroj bezplatně daroval s tím, že budeme fungovat jako referenční pracoviště pro oblast střední a východní Evropy, kam hodlají se svými zdravotními přístroji expandovat. Dále bych chtěl poděkovat zastupitelům města Prachatice, kteří ve středu večer přerušili své jednání zastupitelstva, aby slavnostně přivítali pana Ka-chnu a pomohli nám se stěhováním tohoto velkého zařízení,“ uvedl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. 

Autoři

Štítky magnetická rezonance, nemocnice, Nemocnice Prachatice, tkáň, Tesla Motors, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatická nemocnice dnes otevírá novou magnetickou rezonanci  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.