Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zadýcháváte se? Nechte se vyšetřit, zvou pneumologové

Trápí vás častý kašel a při fyzické námaze se snadno zadýcháte? Nechte se vyšetřit, aby se odhalila příčina. Plicní specialisté proto zítra, 13. září, otevřou dveře svých ambulancí, aby vyšetřili všechny zájemce s dechovými potížemi a včas zachytili nové případy idiopatické plicní fibrózy. K vyšetření není třeba doporučení praktického lékaře a je zdarma. V Jihočeském kraji se připojí čtyři pracoviště.

Lidé, kteří mají dechové obtíže, se mohou už zítra, ve čtvrtek 13. září, nechat vyšetřit u plicního specialisty – zdarma a bez doporučení praktického lékaře. Akce se koná letos už potřetí, zapojí se do ní i jihočeští lékaři, a je spojena s Týdnem IPF, idiopatické plicní fibrózy. V minulých letech se díky ní ke správné léčbě dostaly desítky lidí s IPF anebo s jinými vážnými plicními onemocněními.

V Jihočeském kraji se letos zapojují tato pracoviště: Jindřichův Hradec, Prachatice, Tábor, Český Krumlov a Strakonice. Kde konkrétně se lze nechat zdarrma vyšetřit zájemci najdou na seznamu otevřených ordinací plicních specialistů

Idiopatická plicní fibróza (IPF) poškozuje plicní sklípky, a tak postupně ubírá plochu k dýchání. „Při návštěvě ordinace pacient popíše své potíže, absolvuje poslech plic, spirometrii a případně i vyšetření difuzní kapacity plic, pokud ho má pracoviště k dispozici. Pokud ne, sestra pacienta na tato vyšetření ihned objedná,“ popisuje předsedkyně ambulantních pneumologů, lékařka Ivana Čierná Peterová. Součástí prohlídky je i rentgen hrudníku – také ten podstoupí pacient na místě nebo později na objednání.

Nemoc se na začátku projevuje nenápadně 

Zkušení pneumologové dokážou IPF jasně rozeznat. „Při poslechu plic slyší totiž lékař charakteristický zvuk připomínající odepínání suchého zipu, takzvaný krepitus,“ upřesňuje lékařka Čierná Peterová. Se správnou diagnózou má nyní lékařům pomoci webová aplikace IPFchecker, která obsahuje i nahrávku krepitu.

IPF se na počátku projevuje nenápadně. „Velká část pacientů zpočátku nepovažuje i déletrvající kašel a zadýchávání se při fyzické námaze za příznak plicní nemoci, ale domnívají se, že může jít o projev stárnutí, ztráty kondice či následek letitého kouření. Mohou dokonce i po konzultaci se svým praktickým lékařem oddalovat návštěvu odborného plicního lékaře, včasná diagnostika této smrtelné choroby je však pro další průběh, a hlavně léčebný efekt zcela rozhodující,“ uvádí lékař Aleš Tauchman z Plicní ambulance Polikliniky Český Krumlov. Pokud lékaři stanoví správnou diagnózu včas a nasadí účinnou léčbu, nemocnému to výrazně zlepší vyhlídky. Léčba dovede nemoc po léta tlumit a zpomalovat její postup. Nadějí pro pacienty v závěrečném stadiu nemoci může být také transplantace plic.

Idiopatická plicní fibróza postupně ubírá člověku z kondice

„Podle našich odhadů je nyní v tuzemsku asi dva tisíce lidí s IPF. V centrech a v našem registru IPF – Empire, kde údaje o nemocných shromažďujeme, víme o půlce z nich – 917. U druhé poloviny netušíme, kde jsou. Velmi pravděpodobně tak nedostávají adekvátní léčbu,“ říká profesorka Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP).

Nesprávně léčená případně neléčená IPF dává přitom nemocným jen zhruba tři roky života. Navíc postupně ubírá z jejich kondice, takže v závěru nemoci je pro ně dýchání vyčerpávající, i když jen sedí nebo leží.

Tisková zpráva

Štítky zdraví, plíce, Idiopatická plicní fibróza, vyšetření, akce, Jindřichův Hradec, Strakonice, Prachatice, Tábor, Český Krumlov, Ipf, plicní fibróza, lékař, nemoc, Jihočeský kraj, Martina Vašáková, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadýcháváte se? Nechte se vyšetřit, zvou pneumologové  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.