Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: S Tomášem Procházkou se přišly v Prachaticích rozloučit stovky lidí

S Tomášem Procházkou, který 22. října zahynul na misi v Afghánistánu, se přišlo do smuteční síně prachatického hřbitova rozloučit několik stovek lidí. Padlý voják byl povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Poslední rozloučení proběhlo se všemi vojenskými poctami.

Tomáš Procházka působil v Afghánistánu jako kynolog Centra vojenské kynologie Chotyně u jednotky, kterou tvoří především příslušníci speciálních sil. Zemřel na základně Šindánd v provincii Herát poté, co afghánský voják začal střílet na projíždějící české vozidlo. 

Ministr obrany Lubomír Metnar Procházkovi udělil Kříž obrany státu. Toto vyznamenání dostávají vojáci například za hrdinství v boji nebo za to, že se s nasazením svého života zasloužili o obranu České republiky.

Do smuteční síně mohli jen nejbližší. Ostatní lidé stáli před ní, obřad byl přenášen reproduktory. „Važme si každého vojáka, který je ochoten bránit výdobytky naší evropské civilizace s nasazením života tak jako Tomáš. Položil život na zahraniční vojenské misi, a stal se tak prachatickým novodobým hrdinou. Já i naši spoluobčané jsme na tebe hrdí," uvedl ve smuteční řeči prachatický starosta Martin Malý. I tentokrát přeletěly před začátkem obřadu nad hřbitovem gripeny.

Na pohřbu zazněla píseň Wish You Were Here od kapely Pink Floyd, ale i skladby od Red Hot Chili Peppers, Metallici nebo Erika Claptona. Poslední rozloučení vedl vojenský kaplan Petr Šabaka. Na konci proběhla salva a zahrála státní hymna.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky voják, Tomáš Procházka, Afghánistán, smrt, útok, pohřeb, Prachatice, Česko, Herát, Chotyně, Pink Floyd, Red Hot Chili Peppers, Martin Malý

FOTO/VIDEO: S Tomášem Procházkou se přišly v Prachaticích rozloučit stovky lidí  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.