Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj dokončuje most, který bude mít sledovací systém

Jihočeský kraj dokončuje rekonstrukci mostu v Bohunicích na Prachaticku, při níž se poprvé v České republice využívá technologie dřevo-betonu pro nosnou konstrukci. Most bude mít sledovací diagnostický systém, poslouží i jako informační systém o stavu mostu. Podle odborníků je to první instalace tohoto systému na světě. Náklady na stavbu jsou 4,5 milionu korun, z toho 75 procent sumy je příspěvek Státního fondu dopravní infrastruktury.

Most stavbaři otevřou pro provoz 5. prosince. Informaci včera sdělil náměstek provozního úseku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Vykouk.

Pro dřevěné části mostu využil stavitel smrkové dřevo, jehož je kvůli kůrovcové kalamitě nadbytek. „Jedná se o unikátní ekologickou stavbu s minimální uhlíkovou stopou a využitím materiálu z obnovitelných zdrojů,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jiří Švec.

Diagnostický systém Smart Timber Bridge podá i informace o tom, jak je most přetížený, o poruchách či námraze. Most z roku 1956 vede přes Podhorský potok. Železobetonovou konstrukci nahradí nová dřevo-betonová, složená z 57 nosníků ze smrkového dřeva. Hlavní konstrukci tvoří smrkové hranoly, sešroubované pomocí nerezových táhel. Ta jdou povolit, nebo utáhnout. „Kdyby se časem dřevo prohnulo, v řádech centimetrů, těmi táhly horní tlak vyrovnáte,“ řekl Švec.

Autoři | Foto susjk.cz

Štítky stavby, správa, Jihočeský kraj, most, technologie, Státní fond dopravní infrastruktury, Česko, dřevo, okres Prachatice, Bohunice, Jiří Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj dokončuje most, který bude mít sledovací systém  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.