Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Prachaticku vznikla stezka věnovaná jeřábkovi lesnímu

Český svaz ochránců přírody otevřel naučnou stezku jeřábka Bošíka. Nachází se u Bošic na Prachaticku a věnuje se silně ohroženému druhu tetřevovitého ptáka - jeřábkovi lesnímu. Podle odhadů žije na území České republiky maximálně 2000 párů jeřábka lesního.

Jeřábek lesní se vyskytuje pouze na některých místech republiky. „Je spíše situován do příhraničních oblastí, kde je více pozemků, které leží ladem, zarůstají a hospodaření tam není tak intenzivní. Jedná se o oblasti Šumavy, Krušných hor nebo Krkonoš," řekl Jakub Hromas z Českého svaz ochránců přírody Šumava.

Naučná stezka u Bošic měří zhruba 600 metrů. Nachází se na úbočí Mařského vrchu a vede místy přirozeně zarostlými náletovými dřevinami. Je jediná svého druhu v Jihočeském kraji a podle Hromase zřejmě i jediná v republice. Návštěvníkům nabízí šest zastavení, kde se dozvědí informace nejen o jeřábkovi, ale také o jiných druzích ptáků nebo rostlin.

„Nápad, udělat tu stezku, vzešel v naší organizaci. Ovlivnil to fakt, že jsme zde jeřábka skutečně objevili. Proto jsme si říkali, že by bylo dobré, ukázat lidem, že i ty pozemky, které jsou na první pohled ošklivé, jsou biotopem některých zvířat," uvedl Hromas.

Český svaz ochránců přírody má v současnosti v republice přibližně 7000 členů. Jsou mezi nimi odborníci a profesionálové i laická veřejnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MichaelHaeckel, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky Prachaticko, naučná stezka, jeřábek lesní, Šumava, okres Prachatice, Český svaz ochránců přírody, Bošice, Česko, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Prachaticku vznikla stezka věnovaná jeřábkovi lesnímu  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.