Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prachatice předělají letní kino, investují 60 milionů korun

Prachatice předělají letní kino, investují do něj zhruba 60 milionů korun. Původní areál z roku 1963 zbourají a vznikne nový, kde bude kapacita 350 míst k sezení a stejně velká k stání. Zastřeší i část hlediště. Areál bude multifunkční, vhodný i na koncerty. Práce by mohly začít na jaře, potrvají rok. Návrh musí ještě tento týden schválit zastupitelé.

Areál letního kina je od roku 2012 zavřený. Novou podobu projektoval pražský ateliér Mimosa Architekti, město za návrh zaplatilo 1,2 milionu korun. „Domluvili jsme se s architekty, že by bylo lepší ty dožívající budovy, poplatné době a kvalitě materiálu, strhnout a postavit celé znovu. Areál zůstane na stejném místě," řekl po jednání radních starosta Martin Malý (Nezávislí).

Radnice připravila sumu 59,6 milionu korun. Vedení města čeká, že konečná cena by mohla být nižší, díky tomu, že to bude větší zakázka.

V areálu budou zastřešené jak části pódia, tak i hlediště. Kino je devět let zavřené. „Opakovaně se setkávám s nostalgií mezi lidmi, kteří vypráví o tom, jak se chodívávalo do letního kina, jaká to byla tradice a že tam byla řada zajímavých koncertů a divadel. Byl to kulturní amfiteátr v Prachaticích, který začal chátrat," řekl starosta. Znovu otevřít by mohl příští léto, návrh počítá s velkým pódiem i tanečním parketem.

Investici do kina chtěla radnice původně kvůli dopadům koronaviru odsunout na další roky. Rozhodnutí změnila díky tomu, že má úspory. „Podařilo se nám opravdu dobře hospodařit a našetřit poměrně značnou finanční rezervu, která tady za posledních dvacet nebyla, 95,7 milionu korun, podle zatím neauditovaných výsledků," řekl Malý.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prachatice.eu

Štítky Prachatice, letní kino, modernizace, Martin Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice předělají letní kino, investují 60 milionů korun  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.