Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Developer chce v Prachaticích zastavět obytnou zónu. Jednal s městem

Prachatická radnice jednala s developerem, který by chtěl stavět v plánované obytné zóně v lokalitě Pod Cvrčkovem. Developer navrhnul větší počet bytů, než s kolika město počítalo na základě starší studie. Návrh chce investor představit zastupitelům, jeho Jméno radnice neuvedla.

Podle územní studie z roku 2015 jde o pozemek 16 hektarů a asi 100 parcel, náklady na zasíťování se odhadovaly na 160 milionů korun. Podle studie byly v plánu rodinné domy, řadové domy i bytovky. Celkem šlo o více než 100 parcel.

Na začátku týdne jednal developer s městem. „Je to velký investor, který by měl zájem o celou lokalitu. Navrhuje uspořádání pozemků a způsob zastavění jinak, než jsme měli v územně-plánovací dokumentaci, která je součástí územního plánu. Je to představa trošku odlišná, ale rozumím, že ekonomicky pro něj výhodnější,“ vysvětlil starosta Prachatic Martin Malý (Nezávislí). 

Město původně plánovalo, že parcely rozdělí tak, aby každý pozemek pro rodinný dům měl tisíc mětrů. To ale podle starosty logicky zvýšilo cenu parcely. „Developer proto navrhnul jiné uspořádání, mnohem větší počet bytových jednotek," řekl Malý.

Kritika opozice

Kdo přesně chce v obytné zóně stavět radnice neuvedla, developer má podle starosty 15 let zkušeností s velkými investičními celky v České republice. „Ani jsme nečekali, že by to někoho mohlo tak zaujmout, že by to kompletně zastavěl všechno," dodal Malý. Město v roce 2015 schválilo architektonickou studii, která vzešla ze soutěže.

Opoziční hnutí Živé Prachatice již v únoru kritizovalo, že radnice nevypracovala harmonogram zástavby. Podle hnutí ve městě dlouhodobě chybí parcely pro rodinné domy. Opozice kritizuje, že z města odchází mladí lidé, kteří se stěhují do okolních obcí. „Postup vedení města je učebnicovým příkladem toho, jak město není iniciátorem svého vývoje, ale pasivním divákem bez schopností a ambicí aktivně řešit svůj rozvoj,“ uvedlo před časem hnutí na webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Prachatice, byty, výstavba, developer, radnice, pozemek, Martin Malý, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer chce v Prachaticích zastavět obytnou zónu. Jednal s městem  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.