Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prachatice chtějí v zóně Pod Cvrčkovem víc domů, velké sportoviště nebude

Prachatice chtějí v budoucí obytné zóně Pod Cvrčkovem mít víc domů, než plánovaly. Podle územní studie z roku 2014 jde o pozemek 16 hektarů a asi 100 parcel, odhad nákladů na zasíťování byl 160 milionů korun. Původně město počítalo se čtyřmi viladomy a 112 rodinnými domy. Nově plánují deset viladomů a 143 rodinných domů. Bývalé vedení plánovalo nad Střelnicí stavět velké sportoviště, tento záměr nová koalice opustila. Nová sportovní hala není podle starosty Jana Bauera (ODS) nutná. Opozice to dnes na zastupitelstvu kritizovala.

„Slíbili jsme, že svoje úsilí zaměříme významně na to, abychom ve městě připravili a zainvestovali pozemky pro různé typy výstavby. Tohle je první vlaštovka. Někteří zastupitelé měli pocit, že by se celá lokalita mohla prodat nějakému developerovi, my jdeme cestou, že město nebude nad těmi pozemky ztrácet kontrolu," řekl starosta Jan Bauer (ODS)

Podle studie jsou v plánu rodinné domy i bytovky. V první fázi by mělo nad Střelnicí vzniknout 13 parcel. Město plánuje tři stavební etapy, nejdřív využije své peníze, v budoucnu by se mohlo spojit s developery, řekl starosta. Zastupitelé včetně Bauera v minulém volebním období hlasovali pro to, aby nad Střelnicí bylo sportoviště, teď názor změnili. Bylo to i po konzultaci s městským architektem, vyplývá z důvodové zprávy zastupitelům.

„Jde o část těsně nad Střelnicí. My jsme měli v plánu přebudovat Střelnici na velký sportovní sál, aby se využilo vybudovaných šaten, toalet, zázemí. Plánovali jsme tam skate park, outdoor i velké parkoviště. Paradoxní je, že bývalá opozice (dnes vládnoucí koalice) s tím souhlasila, že se tato část změní ve sportovní areál. Teď to chce změnit. Je to velký odklon. Nenávratně tak toto území pro sport vyloučí. Nám se to moc nelíbí, protože území určené k zastavění individuální zástavbou je těch 18 hektarů vedle, to je obrovská plocha. My už jsme ve sportovním areálu Tatran stísnění a nemáme se kam rozšiřovat. Touto změnou zamezí (koalice) navždy možnosti vzniku druhého sportovního areálu v Prachaticích okolo Střelnice, která se měla přebudovat na sportovní halu," řekl dnes ČTK bývalý starosta a nyní opoziční zastupitel Martin Malý (Nezávislí).

Radnice počítá s tím, že v prostoru po bývalé Střelnici budou drobná sportoviště, vyplývá z důvodové zprávy. Bauer uvedl, že bývalé vedení města chtělo v lokalitě stavět nové sportovní haly, zimní stadion, areál pro jízdu na skateboardech. „To ale není realistické. Tyhle velké stavby nejsou na pořadu dne, i vzhledem k tomu, že nás čeká stopadesátimilionová investice do knihovny. Nová sportovní hala by Prachaticím slušela, ale stávající sportovní hala je teď využitá na 30 procent," řekl Bauer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, stavby, sportovní, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice chtějí v zóně Pod Cvrčkovem víc domů, velké sportoviště nebude  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.