Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj postaví základnu pro záchrannou službu ve Volarech

Jihočeský kraj postaví základnu pro záchrannou službu ve Volarech na Prachaticku. Náklady na projekt, který včera schválili zastupitelé, činí 25 milionů korun.

„Je dobré si uvědomit, že jsme krajem s velkou rozlohou, který není tak hustě osídlen. Nemůžeme se porovnávat s Prahou, kde žije mnohem více obyvatel na výrazně menší ploše. Proto se u nás síť záchranné služby liší, abychom zajistili, že dojede k pacientům včas. Z toho důvodu potřebujeme mít hodně výjezdových míst, na což dbáme," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na jihu Čech má záchranná služba v současnosti 34 výjezdových míst, a to včetně stanoviště v Plané u Českých Budějovic, odkud zároveň zdravotníci vzlétají k zásahům vrtulníkem. V kraji zajišťuje přes den provoz záchranné služby 55 posádek, v noci jich slouží o pět méně.

Náklady na výstavbu základny ve Volarech pokryje z velké části evropská dotace. Jihočeský kraj doplatí 15 procent z celkové částky, což je 3,7 milionu korun. Kraj také připravuje výstavbu dalších základen. Jde o Vyšší Brod na Českokrumlovsku, Suchdol nad Lužnicí na Jindřichohradecku a Blatné na Strakonicku.

Jihočeští záchranáři loni vyjížděli k 86 524 zásahům. Znamená to, že zdravotníci vyráželi do terénu každých šest minut. V počtu výjezdů je jihočeská záchranná služba mezi ostatními kraji šestá nejvytíženější v republice. Nejvíce práce měli záchranáři na jihu Čech na Českobudějovicku, kde loni registrovali více než 26 000 výjezdů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Fajtlová / ZZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, správa, zdraví, stavby, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj postaví základnu pro záchrannou službu ve Volarech  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.