Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lesy ČR a Národní park Šumava chystají obnovu Schwarzenberského kanálu

Lesy České republiky a šumavský národní park chystají obnovu dalších dvou úseků Schwarzenberského plavebního kanálu, který v minulosti sloužil k dopravě palivového dřeva. V roce 2012 byly opraveny úseky v bývalé osadě Růžový Vrch - U Korandy a hraničního potoku Ježová - Iglbach.

Po plánované výstavbě další části by měl Schwarzenberský kanál propojit opravenou pasáž od rozvodí Vltava-Dunaj až na hranici s Rakouskem. „Letos připravujeme projektovou dokumentaci a čekáme na výzvy a možnosti evropské podpory,“ uvedl vedoucí správy toků, oblast povodí Vltavy z podniku Lesy ČR Dan Král. Dodal, že v minulosti se práce týkaly také hraničního potoka Pestřice - Rothbach mezi Zvonkovou - Sonnenwaldem a Medvědím potokem.

Historii plavebního kanálu lidem připomínají folklorní akce, které se konají už 18 let. Nabízejí ukázky historického plavení dřeva doplněné o vystoupení s lidovou muzikou a řemesly. Setkání se konají na hraničním přechodu Ježová - Iglbach u Lipenského jezera. 

Schwarzenberský plavební kanál měří 52 kilometrů. Spojuje povodí Vltavy a Dunaje. V minulosti dílo z konce 18. století sloužilo k zásobování Vídně palivovým dřívím. Ve zlatých časech splavování, které trvaly zhruba sto let, projelo kanálem skoro osm milionů metrů palivového dřeva. Plavba směrem do Vídně skončila v roce 1892, přes rozvodí plulo dřevo naposledy v roce 1916. Doprava po kanálu k Vltavě a dřevoskladu v Želnavě, později v Nové Peci, trvala až do roku 1961. Od 70. let minulého století je Schwarzenberský plavební kanál zapsán v seznamu nemovitých technických památek.

Zdroj: ČTK
Foto: upload.wikimedia.org

Štítky Schwarzenberský plavební kanál, Lesy České republiky, Národní park Šumava, dřevo, Vltava, Růžový vrch, Rakousko, Vídeň, Pestřice, Medvědí potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR a Národní park Šumava chystají obnovu Schwarzenberského kanálu  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.