Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veterináři utratili na Strakonicku drůbež s ptačí chřipkou

Veterinární správa v úterý utratila v Libějovicích na Strakonicku 86 kusů drůbeže. Je to druhé potvrzené ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji, sedmé v zemi. Veterináři utratili u chovatele, jenž se stará přibližně o 130 kusů drůbeže, 51 slepic a 35 kachen. Likvidace se netýkala holubů a papoušků. První ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji se objevilo v minulém týdnu v Chotčinách na Táborsku. Rovněž tam museli veterináři zlikvidovat pět desítek kusů drůbeže. Další ohnisko se objevilo v rakouském Gmündu, který je v těsném sousedství Českých Velenic.

„V Libějovicích patrně nákazu přinesly divoké kachny, které se na rybníku vedle hospodářství ve velké míře vyskytovaly,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy František Kouba. Veterináři podle něj prověřovali další chovy v okolí ohniska.

V blízkosti Libějovic jsou chovy s desítkami tisíc kusů drůbeže. Sídlí zde i potravinářská společnost Vodňanské kuře. Například Marta Tůmová chová v hospodářství v nedalekých Nestanicích 55 tisíc mladých kuřat. „Spolupracuji s krajskou veterinární správou, máme uzavřený chov, k němuž mohou vstupovat jen tři naši zaměstnanci a platí zvýšená hygienická opatření,“ řekla Tůmová. V chovu má dvoudenní kuřata, která půjdou na porážku až za měsíc. „Zatím tedy máme 30 dní čas a uvidíme, co se bude dít dál,“ uvedla. Dodala, že kuřata nejsou ptačí chřipkou napadená.

Nestanice se nacházejí dva kilometry od Libějovic. Blízko ohniska sídlí i Vodňanské kuře. Holding Agrofert, do kterého společnost patří, už v pondělí vydal prohlášení, v němž uvádí, že jej ptačí chřipka nikterak nezasáhla a produkci neomezí.

Kouba uvedl, že veterináři ve středu rozhodnou o dalším postupu kvůli ohnisku v rakouském Gmündu. „Uvidíme, do jaké míry se to bude týkat území na Jihočeském kraji,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy.

V celé zemi je sedm ohnisek nemoci, do Česka zasahuje také ochranná a dozorová zóna od ohniska choroby z Polska. O víkendu také veterináři potvrdili nemoc u volně žijící labutě u Pražské tržnice v Praze 7. Nově se řeší podezření na nákazu u další labutě nalezené u pražského Střeleckého ostrova. Většina ohnisek v Česku je na jižní Moravě, jedno je v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Veterináři utratili už přes 13 tisíc ptáků.

Ptačí chřipka se v České republice znovu objevila téměř po deseti letech, nákaza je také v dalších evropských zemích. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Štítky ptačí chřipka, okres Strakonice, Jihočeský kraj, Libějovice, veterinární lékař, infekční onemocnění, Schwäbisch Gmünd, okres Tábor, Česko, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři utratili na Strakonicku drůbež s ptačí chřipkou  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.