Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V anketě Statečné psí srdce letos bodovali němečtí ovčáci, ocenění putovalo do Strakonic a Jindřichova Hradce

Ve čtvrtek 21. března se jihočeští policisté a psovodi Josef Kubička z Územního odboru policie Strakonice a Lubomír Ábel z Územního odboru Jindřichův Hradec zúčastnili 9. ročníku ankety Statečné psí srdce, kterou každoročně vyhlašuje časopis Psí kusy. Jejich služební psi Irr a Gauner získali za své hrdinské činy Cenu Statečné psí srdce za rok 2018. Ocenění proběhlo v Praze v sále Starého purkrabství na Vyšehradě.

Černého ovčáka Gaunera představil na ceremoniálu policejní psovod Lubomír Ábel. Neobvyklé psí jméno prý měl i Ábelův předchozí čtyřnohý kolega, jenž se jmenoval Kain. Gauner dokázal v loňských srpnových vedrech vyčenichat seniora, kterému při krmení lesní zvěře na Třebíčsku vypověděly službu nohy a zůstal v lese až do dalšího dne. Vysoké venkovní teploty neumožňovaly při pátrání využít vrtulník s termovizí. Gauner muže objevil za vyvráceným stromem. Pro Ábela to byl již třináctý nalezený člověk – ale teprve první, který své pohřešování přežil.

Psovod pprap. Josef Kubička použil služebního psa Irra k vyhledání pachové stopy pohřešované dívky. Osmiletý Irr vedl psovoda podél řeky Otavy, po jejím levém břehu, od kempu směrem na Strakonice. Pes sledoval stopu v nepřístupném terénu dlouhou asi kilometr a půl, když psovod zahlédl za houštím v blízkosti řeky dívenku odpovídající popisu. Seděla sama ve vysoké trávě a plakala. Policista dívenku uklidnil, vzal jí na ramena a odnesl do kempu jejím rodičům. Dívku, která naštěstí neutrpěla žádná zranění, si šťastní rodiče převzali do své péče.

Cenu si převzal i asistenční signální labrador Dag, který pomáhá osmnáctileté Štěpánce trpící cukrovkou. „Upozorní mě ještě dříve, než dojde k záchvatu –​ já ty výkyvy nepoznám. Výsledky krve jsou lepší, psychicky se cítím jistější a mám větší volnost," popsala dívka.

Anketu Statečné psí srdce vyhlašuje každoročně časopis Psí kusy ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report. Zvířecí vítězové jednotlivých kategorií automaticky postupují do nominace na prestižní ocenění Zlatý záchranářský kříž. Do desátého ročníku ankety bude možné navrhovat psí kandidáty od ledna do konce února příštího roku.

Autoři | Foto pcr.cz

Štítky Statečné psí srdce, ocenění, Jindřichův Hradec, Strakonice, anketa, časopis, německý ovčák, Vyšehrad, Staré purkrabství, Praha, okres Třebíč

V anketě Statečné psí srdce letos bodovali němečtí ovčáci, ocenění putovalo do Strakonic a Jindřichova Hradce  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.