Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V nových volbách ve Strakonicích bude kandidovat i Trikolóra. ANO mění lídra

V opakovaných komunálních volbách ve Strakonicích bude v prosinci nově kandidovat Trikolóra, kterou před časem založil Václav Klaus mladší. Hnutí Strakonická Veřejnost, které loni zvítězilo, postaví zcela stejnou kandidátku. ANO změní lídra, některé strany jako ČSSD naopak tentokrát kandidovat podle ČTK kandidovat nebudou. Přesný počet kandidujících bude známý tuto středu 9. října odpoledne. Loni šlo do voleb ve Strakonicích 14 stran a hnutí.

Ve městě s 24 tisíc obyvateli vyhrálo loni komunální volby vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost, získalo 51,1 procenta hlasů. Karel Jánský (Změna pro Strakonice) ale podal stížnost. Následoval vleklý proces, kdy Krajský soud v Českých Budějovicích dvakrát rozhodl, že volby jsou neplatné, přičemž Strakonická veřejnost proti oběma rozhodnutím podala ústavní stížnost. Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby 14. prosince zopakují. Jánský tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno.

Strakonická Veřejnost už kandidátku podala. „Všech 21 kandidátů bude stejných, bez změny pořadí," řekl za hnutí místostarosta Rudolf Oberfalcer. Nově kandiduje Trikolóra, lídra zatím zveřejnit nechce, uvedla mluvčí hnutí Trikolóra Ivana Kerlesová. Nově nebude kandidovat ČSSD, která loni získala 2,2 procenta hlasů. „Rozhodli tak na okresním předsednictvu," zdůvodnil tajemník jihočeské ČSSD Karel Vrkoč.

Společně v trojkoalici půjdou do voleb ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Podařilo se nám spojit všechny tři subjekty dohromady. Jedničkou kandidátky bude bývalý poslanec TOP 09 Martin Gregora," řekl předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Kandidátku podají i Jihočeši 2012, kteří Strakonickou Veřejnost dlouhodobě kritizují. Budou mít ale nového lídra, místo loňského Pavla Vondryse. „Rozhodli jsme se dát příležitost hlasovat i těm, kteří předchozího lídra volit nechtěli. Udělali jsme změnu," uvedl bývalý starosta Vondrys. Jméno lídra zveřejní 9. října.

Jánský, který podal na loňské volby stížnost, bude s hnutím Změna pro Strakonice kandidovat v koalici se STAN. Bude lídrem. Oproti loňskému roku budou, jak řekl ČTK Jánský, na kandidátce drobné personální změny.

ANO do voleb jde, mění ale lídra. Nově jím bude Alfons Smolej, který byl loni na pátém místě, lídrem byl Petr Sojka. „Kandidátka se změnila hodně, je tam výrazná změna, kvůli volebnímu výsledku v minulém roce (ANO získalo 4,9 procenta - pozn. red.) Tuto podobu kandidátky si určili členové hnutí ve městě Strakonice," řekl krajský šéf ANO Libor Moravec.

Piráti stejně jako loni nekandidují. Předsedkyně místního sdružení Piráti Strakonicko Veronika Kovářová řekla, že ve sdružení není žádný člen strany bydlící ve Strakonicích. Volba pro město kandidovat bude, jak řekl ČTK nynější místostarosta Josef Štrébl, jenž bude opět lídrem, jdou do voleb po "po dlouhém váhání".

Kandidátku postaví i Svoboda a přímá demokracie (SPD), lídrem bude koordinátor strakonické buňky Zdeněk Hofmann. ČTK to řekl poslanec SPD Miloslav Rozner. Kandiduje i KSČM, lídrem bude místo Milady Vlasákové devětapadesátiletá Marie Pavlovičová. Uvedla mluvčí strany Helena Grofová. Hnutí bývalého místostarosty Milana Jungvirta Společně pro Strakonice letos kandidovat nebude. „Tohle nemá cenu. Soud řekl, že ve volbách podváděli, a přesto mohou dál do voleb? Bude to pořád stejné, to nemá žádný význam," komentoval Jungvirt.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, Strakonice, Ústavní soud, stížnost, ANO 2011, Trikolóra hnutí občanů, ČSSD, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Václav Klaus mladší, ODS, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nových volbách ve Strakonicích bude kandidovat i Trikolóra. ANO mění lídra  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.