Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přestavba strakonického muzea se kvůli vícepracím prodraží

Přestavba Muzea středního Pootaví na strakonickém hradu se kvůli vícepracím za 15 milionů korun prodraží. Ani jeden sál totiž neodpovídá statickým normám. Původní cena byla 120 milionů korun, z toho je 108 milionů evropská dotace z programu IROP. Muzeum bude zavřené do června 2021.

Po přestavbě nabídne muzeum nové expozice, představí věci typické pro město: textil, zbraně i motocykly ČZ, dudáky a loutky. V bývalé komendě vznikne expozice o maltézském řádu. Rekonstrukce začala v červenci 2018.

„Když se odstranilo všechno, co nebylo původní - stropy, příčky, podlahy - objevily se trhliny. Zjistili jsme, že ani jeden sál neodpovídá normám z hlediska statiky. Přešlo se k havarijnímu řešení, každý trám vyztužují ocelové nosníky," řekla ředitelka muzea Ivana Říhová.

Součástí je záchrana poškozených nástěnných maleb ze 13. a 14. století, v havarijním stavu byla stěna hradního paláce, zrestaurují se kamenné prvky, vzniknou i dva nové bezbariérové sály. Sály nešlo vytápět, přístupné byly proto jen v létě. Po opravě budou vytápěné.

Při přestavbě našli restaurátoři nástěnné malby z 18. století a část středověkého oltáře. „Vzácností jsou trámy s gotickými vzory, jež se objevily po vytrhání prkenné podlahy v někdejší expozici textilní výroby 19. století. Mohou být staré přes 600 let. Budeme je zpevňovat a restaurovat," uvedla ředitelka.

V kapitulní síni restaurátoři opravili 280 metrů čtverečních trámových stropů. Muzeum si objednalo průzkum 40 trámů z různých sálů, nejstarší stropní trámy jsou z borovic a smrků, kácených v letech 1353 až 1355.

Muzeum koupilo do nových expozic desítky dud z ČR i ze zahraničí, závodní motocykl ČZ 125 z roku 1957, získalo i několik sad lékařského náčiní z doby Rakouska-Uherska. „Nástroje patřily chirurgovi z písecké nemocnice, který se první světové války zúčastnil jako lékař," uvedla Říhová. Muzejníci restaurují dudy, pletací stroj na fezy i loutkové divadlo z pozůstalosti loutkářských rodů Lagronů a Kopeckých.

Zřizovatelem muzea je Jihočeský kraj. Muzeum sídlí v areálu hradu, který založil rod Bavorů ze Strakonic na soutoku řek Otavy a Volyňky v první čtvrtině 13. století. Areál je od roku 1995 národní kulturní památkou.

Štítky Strakonice, muzeum, Muzeum středního Pootaví, rekonstrukce, trám, hrad, první světová válka, Česko, nástěnná malba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba strakonického muzea se kvůli vícepracím prodraží  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.