Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strakoničtí vojáci převzali první část moderních protiletadlových kompletů

Strakoničtí vojáci převzali první část dodávky protiletadlových raketových kompletů RBS-70NG. Ty mají postupně nahradit zastaralé ruské systémy S-10M. Druhou část z celkem 16 kusů kompletů by měli vojáci převzít v příštím roce.

Předání prvních kusů odpalovacích zařízení, trenažérů a části prostředků pro údržbu a logistiku proběhlo před několika dny ve švédském městě Karlskoga. „Strakoničtí vojáci se hned po převzetí nových systémů zapojili do kurzu, jenž výrobce organizuje pro budoucí instruktory a technické specialisty kompletů RBS-70NG. Z toho důvodu také k převzetí materiálu došlo ve Švédsku a nikoliv v České republice,“ uvedla tisková mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku Jana Samcová.

Přebírání nové techniky doprovázela koronavirová opatření. Přejímky se mohlo maximálně pět osob za českou a pět osob za švédskou stranu. 

Druhou část převezmou vojáci

Druhou část převezmou stejným způsobem ve Švédsku v listopadu. Prvních osm převzatých kompletů RBS-70NG, včetně zařízení pro výcvik, údržbu a logistiku, fyzicky dorazí do Strakonic během letošního prosince. Zbývajících osm kusů z celkové dodávky 16 kompletů RBS-70NG převezme strakonický útvar v příštím roce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Samcová

Štítky vojáci, Strakonice, novinky, Švédsko, Česko, Karlskoga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci převzali první část moderních protiletadlových kompletů  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.