Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakoničtí vojáci při cvičení bránili pozemní jednotky před útoky ze vzduchu

Vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic mají za sebou další cvičení. Při něm měli za úkol bránit pozemní jednotky před útoky ze vzduchu. Využili k tomu vojenský újezd Hradiště na Karlovarsku.

Vojáci se tak začali připravovat na jeden z úkolů, který budou plnit po přezbrojení na novou techniku. 

„Vojáci z 251. protiletadlového oddílu plní zejména úkoly v rámci Národního posilového systému protivzdušné obrany České republiky. Ten se zřizuje k posílení obrany vzdušného prostoru České republiky a důležitých objektů v době míru. Úkolem vojáků je v takovém případě bránit strategické objekty před nevojenským napadením. Příkladem může být hrozba, kdy teroristé chtějí uneseným letadlem zaútočit na jadernou elektrárnu, leteckou základnu, průmyslovou oblast nebo jiný objekt,“ popsala kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku.

V souvislosti s přezbrojením, které vojáky čeká v letech 2025 až 2026, jim přibude další úkol. Před napadením ze vzduchu budou muset bránit i pozemní jednotky, a tak již začali s cvičením taktiky.

Přesouvali se hlavně v noci

„Cvičili jsme společně s jednotkami 4. brigády rychlého nasazení a amerických ozbrojených sil. Podle taktické rozehry jsme jim zabezpečovali pozemní protivzdušnou obranu. Vzdušného protivníka nám simulovaly bojové letouny,“ uvedl major Pavel Samek, který výcvik strakonických vojáků řídil.

„Jednotka se často přesouvala, nezůstávala dlouho na stejném místě, aby nerozkryla své postavení,“ přiblížil vrchní praporčík oddílu praporčík František Hammerbauer a zmínil, že se vojáci přemisťovali hlavně v noci.

Náročný výcvik podle Samcové neubral vojákům nic na jejich motivaci. „Cvičili s obrovským entuziasmem. Všichni do jednoho předvedli velkou odpovědnost za svou profesi. Roli v tom jistě sehrály i události posledních dní, které ukazují, že použití prostředků protivzdušné obrany bude nabývat na významu,“ doplnil Hammerbauer.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto František Hammerbauer a Pavel Samek

Štítky Strakonice, vojáci, karlovarsko, cvičení, útok, protivzdušná obrana, Karlovarský kraj, Vojenský újezd Hradiště, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci při cvičení bránili pozemní jednotky před útoky ze vzduchu  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.