Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strakoničtí vojáci nacvičovali na letišti v Bechyni obranu před vzdušnými útoky

Vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic mají za sebou intenzivní cvičení obrany před vzdušnými útoky. Na bechyňském letišti v uplynulých dnech pilovali své dovednosti v nejrůznějších situacích, například práci s protiletadlovým systémem 2K12 KUB nebo třeba zásah u autonehody blokující konvoj převážející munici. Cvičení se zúčastnili také vojáci ze strakonické aktivní zálohy.

Rakety, drony nebo útoky letadel. To vše bylo součástí nácviku Národního protiletadlového systému protivzdušní obrany ČR, kterého se v uplynulých dnech zúčastnili strakoničtí profesionální vojáci i záložníci.

„Vojáci procvičovali reakce na útoky raket s plochou dráhou letu, soustředný útok více letadel v jeden okamžik na jeden objekt i reakci na útok dronu,“ přiblížil velitel 251. protiletadlového oddílu Jaroslav Sekanina. Do cvičení se zapojila reálné stroje, například letadla, vojáci ale využívali i různé simulační technologie.

Hlavním tématem cvičení, které se uskutečnilo na bechyňském letišti, byla ochrana jednoho z objektů kritické infrastruktury. Zatímco profesionální vojáci jej bránili před útoky ze vzduchu, záložníci řešili další pozemní incidenty. Jedním z nich byla například autonehoda, která zastavila logistický konvoj převážející munici. Instruktoři si přitom dali záležet, aby vše vypadalo co nejvíc realisticky. „Působilo to opravdu reálně, převrácený automobil, ze kterého stoupal dým, zraněné osoby,“ popsal po akci jeden ze záložníků Pavel Kubašta, který byl součástí ozbrojeného doprovodu konvoje.

„Snažili jsme se nasimulovat incidenty takovým způsobem, aby se vojákům při nich skutečně vyplavoval adrenalin,“ zmínil vrchní praporčík oddílu František Hammerbauer. Se simulací autonehody pomohli také dobrovolní hasiči ze Záhoří u Písku, kteří poskytli vojákům vrak automobilu, ale například i vojenští zdravotníci. Ti zase věrně namaskovali figuranty představující zraněné civilisty.

Součástí cvičení byl také nácvik manipulace s protiletadlovým systémem 2K12 KUB, který měl zajistit obranu jednoho z objektů kritické infrastruktury. Ten nepatří sice k těm nejmodernějším, přesto je pro účely podobného cvičení dostatečný. „I když necvičíme s nejmodernější technikou, nic nebrání tomu, abychom se i nadále zlepšovali v taktice pozemní protivzdušné obrany. Zároveň se věnujeme nejmladší generaci vojáků, která již vrzy bude obsluhovat novou, automatizovanou a modernější techniku. Žádná technika ale nemůže nahradit lidský mozek a zkušenosti,“ zdůraznil Sekanina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky vojáci, vojsko, armáda, ČR, cvičení, obrana, Strakonice, letiště, Bechyně, silniční dopravní nehoda, Kuba, technika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci nacvičovali na letišti v Bechyni obranu před vzdušnými útoky  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.