Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Vedení Strakonic se postavilo za ředitele, který vyhodil oblíbeného učitele angličtiny

Vedení strakonické radnice se tento týden sešlo s aktéry dění na Základní škole Dukelská, o němž zhruba před dvěma týdny informoval server iDnes.cz. Zástupci města se podle vydaného prohlášení nyní plně staví na stranu ředitele Rudolfa Prušáka. Ten před dvěma týdny předčasně ukončil pracovní poměr s oblíbeným učitelem angličtiny, což následně zvedlo vlnu nesouhlasu mezi žáky. Velká část z nich se pak za svého učitele postavila a dokonce vyrazila demonstrovat před budovu školy. Učitel na škole přesto končí.

Odchod učitele se žákům nelíbí

Velké pozdvižení vyvolala zhruba před dvěma týdny výpověď, kterou dostal na strakonické Základní škole Dukelská oblíbený učitel angličtiny Matěj Štěrbík. Vedení školy při několika hospitacích údajně objevilo v práci mladého učitele závažné nedostatky. Ředitel školy Rudolf Prušák následně se svým zaměstanncem ukončil pracovní poměr.

Rozhodnutí vedení školy vyvolalo mezi žáky velkou vlnu nesouhlasu. Mladý angličtinář byl mezi nimi dokonce natolik oblíbený, že neváhali, vytvořili si transparenty na jeho podporu a vyrazili odpoledne před budovu školy na demonstraci. Na událost poté upozornil server iDnes.cz, který celý případ popsal. S reakcí následně přišel také zřizovatel školy, jímž je město Strakonice. To si tento týden pozvalo na schůzku ředitele školy Prušáka i vyhozeného učitele, aby jim situaci objasnili.

Město stojí za ředitelem

„O sporu mezi vedením školy a pedagogem jsme se dozvěděli zhruba před dvěma týdny. Vzhledem k citlivosti tématu nebylo možné udělat jakýkoli závěr, aniž bychom si nevyslechli obě strany. Jde především o vztah mezi zaměstnavatelem na jedné straně a zaměstnancem na straně druhé, do kterého třetí osoba nemůže zasahovat,“ uvedlo vedení radnice v tiskové zprávě publikované včera na webu města. Zároveň se zřizovatel podle zprávy plně ztotožňuje s postojem ředitele Prušáka a v jeho krocích jej podporuje.

„Po vyslechnutí několika osob na obou stranách jsme jako zástupci zřizovatele plně na straně ředitele školy, který dle našeho názoru postupoval podle platných předpisů a jednotlivé kroky byly zcela v jeho pravomoci. Ředitel Rudolf Prušák má i nadále naši plnou důvěru a podporu,“ naznačuje vedení Strakonic a zároveň připomíná, že ačkoli je zřizovatelem školy, nemůže zasahovat do jednotlivých pracovních vztahů.

Místo sloupcových seznamů myšlenkové mapy

Vedení školy výpověď Štěrbíkovi odůvodnilo především tím, že našlo nedostatky v jeho práci. Konkrétně se mělo podle zjištění serveru iDnes.cz jednat například o vedení sešitů. Ty podle ředitele Prušáka pedagog nedostatečně kontroloval, žáci v nich měli údajně gramatické chyby. Škole vadilo například také to, že si žáci v hodinách angličtiny nepsali slovíčka vedle sebe ve sloupcích, ale ve formě myšlenkových map, což je ale prokazatelně efektivnijší způsob učení se nové slovní zásoby.

To mimo jiné poté reflektovala ve svém příspěvku na sociálních sítích také známá česká tiktokerka, učitelka a velká kritička českého školství Štěpánka Cimlová. „Čtu správně, že učitel angličtiny dostal výpověď, protože jeho žáci neměli "řádně" vedené sešity a slovníčky? Sním či bdím? Jakým "směrnicím školy" odporuje myšlenková mapa?“ napsala v příspěvku na Instagramu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Strakonice, výpověď, radnice, angličtina, Instagram, učitel, pedagog, školství, žáci, ředitel, vedení, spor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Strakonic se postavilo za ředitele, který vyhodil oblíbeného učitele angličtiny  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.