Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strakonice plánují schodek 101 milionů, nejvíc peněz dají na opravu silnice I/4

Strakonice plánují na příští rok schodkový rozpočet s příjmy 650,2 milionu a výdaji 751,4 milionu korun. Schodek 101,2 milionu pokryjí z prostředků z minulých let. Největší investicí bude oprava Volyňské ulice na tahu I/4. Radní meziročně asi o desetinu navýšili částku na energie pro městské organizace, řekli zástupci města. O rozpočtu jednali radní, v prosinci ho musí schválit zastupitelé. Letos plánovalo město výdaje 704 milionů, část z nich převedlo na příští rok. Kapitálové výdaje budou příští rok téměř 200 milionů, sdělila vedoucí finančního odboru Jitka Šochmanová.

„Navrhli jsme všechny investice tak, aby byly reálné. Bude určitě třeba oprava Volyňské, jsou na ni převedené nějaké peníze z prostředků minulých let. Hlavně už se modlíme, aby to bylo za námi, protože to strašně omezí provoz ve Strakonicích, což bude nepříjemné jak pro občany, tak pro podnikatele a pro projíždějící. Potřebujeme tu opravu, aby byl na dlouhá léta pokoj. Důležité jsou ale i investice do škol a školek, jejichž současný stav neodpovídá potřebám dětí," řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Oprava Volyňské ulice, tedy části silnice I/4, začne v březnu. Výběrové řízení vyhrála firma Eurovia CS s cenou 146,1 milionu. Město z toho zaplatí téměř 91 milionů a zbytek Ředitelství silnic a dálnic. Jde o jednu z největších investic města za poslední léta, pro příští rok počítá radnice s 85 miliony korun. Silnice I/4 vede z Prahy do jihozápadních Čech a dál do Německa. Oprava potrvá do roku 2025.

Příští rok se udělá kanalizace, vodovod a následný rok asfalty. Zatím se počítá s částečnou uzavírkou," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Strakonice začnou příští rok stavět také novou hasičskou zbrojnici v někdejším areálu správy a údržby silnic, kde dnes sídlí odbor dopravy. Bude to investice za 43 milionů, příští rok město utratí zhruba 30 milionů. Vzniknou i garáže pro velká hasičská auta. Další peníze, asi 25 milionů, vloží radnice do zóny technické vybavenosti, lokality Na Vinici. Měly by tam vzniknout parcely, vyrůst kolem 50 rodinných domů, 20 řadovek a jeden až dva bytové domy, řekl místostarosta.

Kvůli rostoucím cenám energií a tomu, že strakonická teplárna zdraží příští rok cenu za gigajoule tepla o 14 procent, přidalo město peníze na energie svým organizacím včetně škol. „Museli jsme. Jednak elektřinu jsme vysoutěžili za cenu o něco vyšší než před tím, jednak zdražuje teplárna. Přidávali jsme proto řádově o deset procent," řekl místostarosta. Letos platí město za elektřinu svých organizací a provozů zhruba 20 milionů a za teplo kolem 40 milionů korun.

Splátky úvěrů budou příští rok 17,4 milionu, spadají do nich peníze za koupi pivovaru nebo na čistírnu odpadních vod.

Strakonice, v nichž žije asi 23 000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 622,1 milionu a výdaji 704,6 milionu korun. Schodek 82,4 milionu pokryje z prostředků z minulých let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Strakonice, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice plánují schodek 101 milionů, nejvíc peněz dají na opravu silnice I/4  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.