Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příznaky salmonely mělo po jídle ze Štěkně 60 lidí

Klinické příznaky salmonely mělo po konzumaci jídla v občerstvení ve Štěkni na Strakonicku 60 lidí. Původcem nákazy byl pravděpodobně bramborový salát, který postižení v zařízení snědli na přelomu července a srpna. Občerstvení ve Štěkni nyní splňuje hygienické podmínky, ale zatím zůstává stále zavřené.

„Podle toho, co ti lidé konzumovali, se zdá, že se jednalo o nákazu z bramborového salátu. Ale úplně jistě zatím nemůžeme ukázat na konkrétního původce,“ uvedla Dagmar Smitková z českobudějovické krajské hygienické stanice. Původně hygiena evidovala pět desítek lidí se zažívacími problémy.

Smitková dodala, že provozovatel by mohl už občerstvení otevřít. Hygienici při opakované kontrole nezjistili žádné závady. Při dvou předchozích však narazili na řadu nedostatků. V lednicích chyběly teploměry, chyběla síť proti vnikání hmyzu, k přípravě jídel bylo používáno i poškozené, otlučené nádobí a hygienici objevili i uzeniny s prošlou dobou spotřeby a potraviny nevhodně skladované. Po sanaci prostor však byl stav občerstvení vyhovující. „To, že je zařízení uzavřené, je dobrovolné rozhodnutí provozovatele. Dohodli jsme se, že před zahájením provozu nám dá vědět, ale zatím se neozval,“ dodala Smitková.

Zdroj: ČTK
Foto: upload.wikimedia.org

Foto upload.wikimedia.org

Štítky Štěkeň, jídlo, okres Strakonice, Krajská hygienická stanice, salmonelóza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příznaky salmonely mělo po jídle ze Štěkně 60 lidí  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.