Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bývalý ředitel zoologické zahrady si má odsedět pět let. Rozsudek zatím nenabyl právní moci

Na pět let do vězení poslal budějcký soud bývalého ředitele Zoologické zahrady Tábor – Větrovy Libora Hrubého. Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i obhajoba si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolají. Obžalovaný si rozsudek poslechnout nepřišel.

Libor Hrubý byl obžalovaný z podvodu. V letech 2011 a 2012 si měl od několika věřitelů vypůjčit pro potřeby zoo celkem více než deset milionů korun. V daných lhůtách splatil dle soudu údajně pouze 200 tisíc korun. Podle obžaloby muselo být obžalovanému jasné, že peníze nebude moci vrátit. Libor Hrubý ale zdůrazňoval, že předpokládal, že peníze získá z jiných zdrojů. Od začátku vypovídal, že o podvod určitě nešlo.

 „V žádném případě jsem nechtěl nikoho poškodit,“ hájil se. O tom, že nemají pocit, že by je chtěl bývalý ředitel ZOO Tábor - Větrovy podvést, vypovídali jako svědci u soudu i věřitelé.

Jak Hrubý řekl, peníze si musel půjčit, aby zajistil při nejmenším nejnutnější provoz zoologické zahrady.

Vysvětloval například, jak je finančně náročná péče o tolik zvířat a že pokud by nebyla péče o ně zajištěna, mohlo by to znamenat nebezpečí i pro lidi v okolí.

„Bylo nemyslitelné, že bychom třeba nezaplatili elektřinu. Kdyby nebyla elektřina v ohradnících, mohlo to mít katastrofální následky. Ta zvířata také musela dostat potravu,“ popisoval složitou situaci zoolologické zahrady její bývalý ředitel a vysvětloval například, jak nebezpečné by mohly být vyhládlé šelmy.

Tento argument ale neuspěl u soudce Ondřeje Vítů. „Mohl například oslovit jiné zoologické zahrady, aby zvířata odkoupily,“ řekl při odůvodňování rozsudku.

Hrubému hrozilo až deset let vězení. Soud se rozhodl vynést trest na dolní hranici trestní sazby. Kromě trestu vězení uložil soud Liboru Hrubému také šestiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech společností. 

Autoři

Štítky zoologická zahrada, věznice, Zoologická zahrada Tábor-Větrovy, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý ředitel zoologické zahrady si má odsedět pět let. Rozsudek zatím nenabyl právní moci  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.