Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V táborských kasárnách vzpomínali na padlé vojáky, odhaleno bylo nové pietní místo

Vojáci společně s rodinami v březnu vzpomínali na Jaroslava Horáka, Martina Marcina, Patrika Štěpánka a Kamila Beneše. Během aktu bylo uprostřed kasáren odhaleno nové pietní místo. Na mohutném žulovém kameni jsou štítky padlých vojáků. Za každého hrdinu, který ve službě obětoval svůj život, vysekl velitel praporu do svatováclavského meče jeden hluboký, symbolický zásek.

Svatováclavský meč je symbolem moci, společenského postavení i války. Nositelé této chladné zbraně rovněž představovali ochránce velkých ideálů, kterými jsou Nezlomnost, Obrana pravdy, Ochrana slabších či Boj proti křivdám a bezpráví.

Pietní akt zahájily zvuky svatováclavského chorálu. O každém padlém vojákovi zazněl z úst praporčíka Baky krátký životopis a připomenutí místa jejich poslední služby, při které položili svůj život. Za každého vojáka vysekl velitel praporu do meče jeden hluboký, symbolický zásek. V rámci novodobé historie útvaru byly při tomto pietním aktu vytvořeny záseky čtyři.

Minutou ticha všichni přítomní uctili památku tří vojáků, kteří padli začátkem srpna loňského roku během mise v Afghánistánu – štábního praporčíka in memoriam Martina Marcina, štábního praporčíka in memoriam Patrika Štěpánka a štábního praporčíka in memoriam Kamila Beneše. Zavzpomínali i na rotného Jaroslava Horáka, který zemřel před 12 lety. Velitel praporu s vrchním praporčíkem umístili svatováclavský meč na žulový kámen do blízkosti štítků se jmény padlých vojáků.

Pietní místo bude sloužit jako vzpomínka na všechny, kteří své životy položili ve službě vlasti.

Foto Facebook 42.mechanizovaný prapor "Svatováclavský" Tábor

Štítky pietní akt, vzpomínka, Tábor, kasárna, vojáci, Jaroslav Horák, Patrik Štěpánek, Kamil Beneš, Martin Marcin, Afghánistán

V táborských kasárnách vzpomínali na padlé vojáky, odhaleno bylo nové pietní místo  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.