Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Čeští vědci mají 3D model zatopené Chýnovské jeskyně

Tým geofyzika Jiřího Šindeláře vytvořil 3D sken zatopeného patra Chýnovské jeskyně na Táborsku. Podle vědců jde o vůbec první sken v Evropě. Díky přesnosti modelu se mohou další odborníci zajímat o minerální či horninové složení podzemí i vznik jeskyně.

Vědci chtěli nejdříve zjistit, jak zatopené patro vypadá. „Nakonec se to svým dopadem mnohem zvětšilo, protože jsme vytvořili a upravili metodiku naprosto průlomovým způsobem tak, aby šlo takto jednoduše a hlavně rychle zmapovat jakýkoli zatopený podzemní prostor kdekoli na světě," řekl geofyzik Jiří Šindelář. Na průzkumu se podílelo několik desítek lidí.

Chýnovská jeskyně objevená v roce 1863 má zatopené patro, objevené v 80. letech 20. století. Vědci nevěděli, zda původní mapy nejsou zkreslené. Z několika speleopotápěčských akcí získali první data, z nichž vyplynulo, že jeskyně i v zatopené části vypadá stejně jako část suchá. Přesnost digitálního modelu je v desítkách centimetrů, v části nejvzdálenější od místa ponoru je rozdíl proti původní mapě 50 metrů.

Šindelářův tým mapuje několik let ve spolupráci s Archeologickým ústavem Akademie věd Brno pomocí 3D dokumentace kulturní dědictví ČR. Využili videogrammetrie, což je matematický postup, kdy z videosekvencí získají informace o podobě objektu. S potápěči upravili metodu pro potápění v podzemí. Při třech posledních ponorech nasbírali potápěči data, díky kterým zmapovali celé patro zatopené jeskyně.

Na světě je dnes podle Šindeláře mnoho desítek kilometrů objevených jeskyní, které nejsou zmapované. „Tohle je průlomová záležitost. Není to tak, že bychom byli první na světě, kdo se problematikou zabývá: v posledních dvou letech je velký rozmach fotogrammetrických metod. Ale v České republice a Evropě je to první zatopená jeskyně, která je tímto způsobem zdokumentovaná. Vznikla digitální kopie jeskyně," řekl Šindelář.

Chýnovská jeskyně je zdrojem pitné vody. „Je obrovský rezervoár pitné vody a je docela dobré vědět, kde v podzemí se nachází," řekl Šindelář.

Autoři | Foto Repro Youtube

Štítky Chýnovská jeskyně, 3D, sken, archeologie, Táborsko, jeskyně, Jiří Šindelář, Evropa, okres Tábor, Česko, Akademie věd České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Čeští vědci mají 3D model zatopené Chýnovské jeskyně  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.