Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Táboře si připomněli tři vojáky, kteří zahynuli v Afghánistánu

Vojáci z táborského mechanizovaného praporu si dnes před polednem slavnostním nástupem připomněli tři své bývalé kolegy, kteří loni zahynuli na misi v Afghánistánu. Přesně před rokem se šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, stali oběťmi teroristického útoku poblíž základy v Bagrámu. Pietní akt konal přímo v areálu táborských kasáren. Podle kaplana mechanizovaného praporu Petra Hašky je nutné si podobné události připomínat.

„Pro nás je důležité si uvědomovat naši konečnost a to, že v armádě to není výjimečné. Je patřičné si vzpomenout na to, že někdo dokáže obětovat život za jiné,“ řekl Haška. Dodal, že zástupci táborského praporu se dnes a v úterý vydají navštívit pozůstalé zemřelých vojáků. Chtějí také uctít jejich památku na místech, kde jsou pohřbení.

„Každého z nás napadnou otázky typu: Muselo se to stát? Proč zrovna oni? Dalo se tomu předejít?" uvedl Haška. Dodal, že všichni tři padlí si zaslouží poděkování a vzpomínku.

Atentát se stal v neděli 5. srpna 2018 ráno místního času (okolo 3:50 SELČ), když Marcin, Beneš a Štěpánek byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu. V prostoru, kde operovali, museli vojáci vystoupit z obrněných vozidel a pokračovat pěšky. v doprovodu amerického a dvou afghánských vojáků spatřili osobu, která se odpálila. Všichni tři Češi na místě zemřeli. Prezident Miloš Zeman všechny tři vojáky loni 28. října in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

V Afghánistánu aktuálně slouží 345 českých vojáků. V bojových operacích tam zatím zahynulo 14 českých vojáků.

Autoři | Foto Army.cz

Štítky Afghánistán, armáda, terorismus, úmrtí, pieta, Tábor, Patrik Štěpánek, Kamil Beneš, Martin Marcin, Bagrám, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře si připomněli tři vojáky, kteří zahynuli v Afghánistánu  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.