Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hygienici ukončili dětský tábor u Tábora. Jedno dítě mělo koronavirus

, aktualizováno 24. července 2020, 13:22

Předčasně ukončit museli hygienici dětský hokejový kemp v Blatnici u Pojbuku na Táborsku. U jednoho z dětí se totiž prokázal koronavirus. Na táboře mělo být zhurba padesát děti, které poslali hygienici domů.

O zmíněném dětském táboře v Blatnici u Pojbuku na Táborsku se hygienici dozvěděli až ve středu. „Bylo tam pozitivní dítě na koronavirus. O případu jsme se dozvěděli od prarodiče jednoho ze zúčastněných dětí, který mne požádal o informace, jak mají v rodině postupovat. Přes pozdní hodinu jsme okamžitě zahájili téměř detektivní pátrání, protože tuto akci, která spadá vzhledem k počtu dětí do kategorie takzvaných jiných podobných akcí, na něž se nevztahuje povinnost nahlášení, ale tato povinnost je organizátorům výrazně doporučena, jsme od provozovatele neměli nahlášenou," řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Dítě, které bylo na koronavirus pozitivní, bylo testováno ještě před odjezdem na tábor.

Na táboře mělo být zhruba padesát dětí ve dvou skupinách, hlavně ze středních Čech. Krajská hygienická stanice tábor okamžitě rozpustila a děti poslala domů. „Informace o táboře jsme předali příslušným krajským hygienickým stanicím. Všechny děti budou vyšetřené," dodala Kotrbová.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) řekla, že v pondělí 27. července se sejde krajský krizový štáb. „Je naší povinností o té situaci mluvit a říkat si, jak se může vyvíjet, a jaká opatření, která nezávisí na státu, můžeme udělat. Na pondělí jsem proto svolala krizový štáb, abychom si nastínili případný další postup,“ uvedl hejtmanka. Kvůli koronaviru platí zákaz návštěv nemocnic v Jindřichově Hradci a Dačicích.

„Tento případ ukazuje, jak důležité jsou pro nás informace. Organizátoři jiných podobných akcí s počtem dětí do třiceti nemají povinnost nám tuto akci nahlásit, je jim to ale v podmínkách, stanovených Ministerstvem zdravotnictví, doporučeno. A v současné době by snad mělo být každému jasné, že tu jako orgán ochrany veřejného zdraví nejsme proto, abychom někoho zbytečně šikanovali, ale že jde o ochranu zdraví dětí, za které mají organizátoři odpovědnost,“ podotkla Kotrbová.  

Autoři

Štítky koronavirus, děti, dětský tábor, Tábor, COVID-19, okres Tábor, Blatnice, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Ivana Stráská, ČSSD, Nemocnice Jindřichův Hradec, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jitka Římanová

Nejvíc zarážející je, že dítě bylo testováno před odjezdem na tábor, proč? Pokud bylo v kontaktu s někým pozitivním, mělo být v karanténě a ne na táboře. Být rodičem jiného dítěte, které se tam nakazilo, přivezlo to domů, moc vděčná bych jim nebyla. To je na žalobu a exemplární trest.

Sobota, 25. července 2020, 20:31Odpovědět

Hygienici ukončili dětský tábor u Tábora. Jedno dítě mělo koronavirus  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.