Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tábor chce likvidovat odpad v zařízení Zevo v Plané nad Lužnicí

Tábor hodlá likvidovat komunální odpad v nedaleké Plané nad Lužnicí, kde firma C-Energy plánuje výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu (takzvané Zevo). Tábor kvůli tomu chce podepsat se společností memorandum. Zevo v Plané nad Lužnicí by mělo fungovat od roku 2026.

„Vyjadřuje to náš zájem o konkrétní řešení nakládání s odpady se společnost C-Energy,“ uvedl táborský místostarosta Martin Mareda (Piráti). Tábor ročně vyprodukuje zhruba 9000 tun odpadu. Momentálně končí většinou na skládkách.

Klecanda uvedl, že C-Energy připravuje také zařízení, které ještě komunální odpad připraví pro jednoduší spálení. „Vyseparuje z něj nespalitelné složky, které nemá cenu do zařízení (Zevo) dávat a putují pak přímo na skládku. Máme spočítáno, že se nám bude vyplácet vozit odpad do Plané nad Lužnicí. Takže důvody pro Zevo jsou ekonomické a také ekologické,“ uvedl táborský místostarosta Václav Klecanda (Piráti).

C-Energy odhaduje, že náklady na vybudování zařízení pro energetické využití odpadu budou 800 až 900 milionů Kč. Roční kapacita zpracování odpadu by měla být až 50.000 tun.

Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo a elektřinu, se v lednu stala stoprocentním vlastníkem táborské teplárny. Před dvěma lety firma dokončila nový horkovod do Tábora.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, odpady, Tábor, spalovna, odpad, Planá nad Lužnicí, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor chce likvidovat odpad v zařízení Zevo v Plané nad Lužnicí  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.