Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Táboře vysadili na podzim přes šedesát stromů. V Husově parku vznikly nové záhony trvalek

Podzimní dny využili táborští k obnově městské zeleně. Na území města nechalo vedení radnice vysázet celkem 61 nových stromů. Došlo také k obnově některých trvalkových záhonů v Husově parku, který má být pro obyvatele mimo jiné příjemnou relaxační zónou v období letních veder.

Dostatek zeleně je pro město, jeho klima i pohodu obyvatel klíčové. Podzim bývá tradičně obdobím, kdy technické služby připravují městské parky k zimnímu odpočinku, myslí při tom ale i na opětovné jarní probouzení přírody k životu.

Nejinak tomu je i v jihočeském Táboře, kde letos na podzim nechalo vedení radnice vysadit na území města celkem 61 nových stromů. Může se to zdát jako hodně, ale je to množství, na jaké jsou tu každoročně zvyklí a také je potřeba k udržitelnému rozvoji městské zeleně. „Často se jedná o stromy, které nahrazují původní pokácené dřeviny. Sázely se například javory stříbrné, lípy evropské, dřezovce, platany a jeden jinan dvoulaločný,“ zmiňuje Vladimíra Sedlová z městského Odboru životního prostředí. S přituhující zimou práce finišují, naposledy Technické služby města Tábor zasadily začátkem prosince 11 lip v lokalitě zvané V Novinách. Jedná se zde o částečnou obnovu dvou alejí. Kromě výsadby tu příští rok ale také několik stromů ošetří, k tomu dojde nicméně až příští rok na jaře.

V Táboře se ale nesázely jen stromy. Úpravy se dotkly také dvou trvalkových záhonů v Husově parku poblíž vstupu od třídy 9. května. Záhony zde lemují centrální chodník směřující k Husovu pomníku. Pracovníci táborských technických služeb zde vysadili například pivoňky, denivky, třapatky nebo astry podzimní.

V Husově parku rostou vedle nových rostlin také stoleté majestátní duby, lípy nebo javory, jejichž stín využívají v teplých letních dnech obyvatelé města k relaxu třeba po práci. „Husův park by měl v této části získat ducha stinného klidného háje vhodného k odpočinku v době letních veder, ale i k zamyšlení při zimní cestě do práce či na nákup,“ naznačuje Sedlová.

Na jaře ožije díky nové podzimní výsadbě mimo jiné i travnatá plocha před Základní školou Bernarda Bolzana na Školním náměstí. Úpravou prošel ale například také kruhový záhon u polikliniky na Sídlišti nad Lužnicí a nové okrasné keře vykvetou také u pomníku padlých v první světové válce před klášterem v Klokotech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky Tábor, příroda, zeleň, výsadba, stromy, město, lidé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře vysadili na podzim přes šedesát stromů. V Husově parku vznikly nové záhony trvalek  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.