Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kolář získal většinový podíl v Táborsku. "Svůj" Lom táhne za postupem do třetí ligy

Klub, za který kdysi hrál, dostal z okresního přeboru až do divizní soutěže. Teď má Lom šanci vybojovat postup do třetí nejvyšší soutěže. Tím ale velké plány Petra Koláře nekončí. Úspěšný podnikatel a fotbalový funkcionář totiž před nedávnem získal také většinový podíl v druholigovém Táborsku. Nejen o tom vypráví v rozhovoru pro Budějckou Drbnu.

Před nedávnem jsem navštívil domácí utkání Lomu. Během zápasu jste seděl na lavičce s realizačním týmem a působil úplně klidně. Neprožíváte to?
Prožívám to hodně, ale je pravda, že to nedávám tolik najevo. Mám nějaký svůj věk, tak bych se měl umět chovat umírněně. (úsměv)

Při zápase jste s trenérským štábem. Jak moc vy osobně promlouváte do toho, co se děje na hřišti?
To nejde říct uplně stoprocentně, ale věci, které se mi nelíbí, tým musí respektovat.

Kromě fotbalu se věnujete byznysu. Kolik času vám zabírá právě fotbal?
Věnuju se mu denně, scházím se s realizačním týmem a dalšími lidmi z klubu. Teď více koketujeme s Táborskem, jsme těsně před dokončením fúze. Určitě mi to tedy nějaký čas zabere, rozhodně to je několik hodin týdně. 

Petr Kolář (60 let)

Pochází z jihu Čech. Je jednatelem developerské společnosti Rent Group, která staví obchodní a nákupní centra. Fotbalu se v Lomu na Táborsku věnuje 20 let, za tento tým také hrál. Klub se v uplynulých letech rychle dostal z okresního přeboru až do krajských soutěží a nyní působí v té divizní, kterou vede. Letos získal Petr Kolář většinový podíl v druholigovém FC Silon Táborsko, jak potvrdil Budějcké Drbně. 

Vy jste dokázal Lom posunout z okresního přeboru přes I. B třídu, I. A třídu, Krajský přebor až do divizní soutěže. Byl to váš dlouhodobý plán?
Šlo to přirozeně. Když něco dělám, snažím se to dělat co nejlépe a to platí i pro fotbal. V okresním přeboru to byla sranda, mužstvo bylo tak dobré, že se pak rychle dostalo do Krajského přeboru. Tam už byl vidět rozdíl. Pokud navíc chcete vyhrát Divizi, to mužstvo musí mít kvalitu minimálně na prostředek tabulky ČFL (třetí nejvyšší soutěž, pozn. redakce). Takové mužstvo teď máme. Není to vesnický fotbal, jsme poloprofesionální celek.

Máte v kádru hráče, kteří dají dohromady odhadem přes 200 startů v první i druhé lize. Nešický, Javorek, Kučera, Musiol. To na divizní tým není úplně obvyklé. 
Začalo to s Honzou Šimákem, ten nám pomáhá i dnes i přes jeho věk. Má to nějaký dopad a přesah do toho, že spolupracujeme s Táborskem. Myslím, že po sezoně se tato mužstva sloučí. Táborsko chce mít B tým v ČFL, což je logické. Nám to dává smysl i kvůli mládeži. My to sloučíme a na jednom stadionu se bude hrát ČFL, pokud to dotáhneme, a na dalším druhá liga. Hráči budou mít k soutěžím blíž, budou se moci rozehrát, má to řadu výhod a samozřejmě i nevýhod. 

Znamená to, že Táborsko a Lom se stanou jedním klubem a Lom bude něco jako B tým Táborska ve třetí lize?
Je to tak, chápete to úplně přesně. 

Vy tedy akcionářsky vstoupíte do Táborska? 
Ano. Já akcionářsky vstupuji do Táborska. Dnes už vlastně mohu říct, že jsem do klubu akcionářsky vstoupil. 

Můžete prozradit, jak významný podíl jste získal v Táborsku?
Mohu říct, že mám většinový podíl v klubu. 

Táborsko chce být štikou jihočeského fotbalu. Před jarní částí obměnilo kádr a posílí o nové akcionáře

Do startu jarní části druhé nejvyšší fotbalové ligy zbývají už jen hodiny. V prvním ostrém zápase roku 2023 narazí Táborsko na ambiciózní Vyškov. Jihočeši během dlouhé zimní pauzy výrazně proměnili kádr a posílili také o nové akcionáře. Svěřenci...

Jak to spojení vzniklo? V uplynulých letech jsme viděli přestupy mezi Lomem a právě Táborskem, došlo k tomu tedy díky nějaké dlouhodobé spolupráci?
Z Tábora se známe leta letoucí. Jirka Smrž (Jiří Smrž je bývalý majitel Táborska, pozn. redakce) mi kdysi nabízel druhou ligu, když z Tábora odcházel. Ty vazby jsou normální, všichni se ve městě známe, ať už jde o vedení či samotné hráče. Nakonec to došlo do určité fáze, kde jsme teď. Měli jsme to zastavit v Krajském přeboru nebo jít tou cestou do ČFL a dál už ne. Druhá liga tady je a nějaké přetahování hráčů by tady nemělo smysl. Smysl má dělat tady v Táboře jeden fotbal. To je to, co mě k tomu motivuje. To je i odpověď na tu akcionářskou dohodu.

Tábor to může posílit jako fotbalovou značku, pokud se ve městě bude hrát druhá i třetí liga. V kraji je navíc velký lidský potenciál a město není daleko například od Prahy či Plzně.
Určitě. Jsme největší kraj České republiky a máme jediné mužstvo v lize. Podívejte se na Moravu, kde je Brno, Opava, Karviná, teď chce výš Líšeň, je tam také Vyškov. Na jihu Čech je pouze Dynamo, Písek působí ve třetí lize. Logicky druhé největší město Tábor by mělo mít druhou i třetí ligu, aby hráči, kteří sem přijdou a potřebují se rozehrát, mohli tohohle využít. To platí třeba pro Petra Javorka, který se rozehrává u nás v divizi, ale je to pro něj málo, i když je to samozřejmě zkušený fotbalista. To sloučení má hlavu a patu. Chceme předat majetek městu, chceme vybudovat osvětlení na Svépomoci, chceme do budoucna dostavět tribuny a celkově zatraktivnit fotbal pro lidi tak, aby si mohli vybrat mezi druhou a třetí ligou. Hodně k tomu přispívá Martin Vozábal (výkonný ředitel FC Silon Táborsko, pozn. redakce), teď na podzim se tady bude hrát zápas Česko - Itálie výběrů do 20 let. 

TJ Sokol Lom

Historie klubu sahá do roku 1954. V sezoně 2002/2003 se Lom stal okresním přeborníkem, ale tím úspěch skončil. Situace se změnila, když se prezidentem stal právě Petr Kolář. Z Táborska C přišlo do Lomu několik hráčů a začala úspěšná série. Tým za tři roky vyhrál okresní přebor, I. B třídu i I. A třídu. Později následoval i postup do Krajského přeboru a divizní soutěže. Domácí utkání hrají fotbalisté Lomu na Svépomoci v Táboře, protože hřiště v Lomu je v nevyhovujícím stavu. 

Hodně jsme se bavili o tom, co plánujete do budoucna. Teď je důležité, aby Lom dotáhl postup, který klubu loni utekl kvůli nepovedenému jaru. Co je letos jinak?
Loni se nám zranilo pět hráčů, tomu jsme se letos vyvarovali. Minulou sezonu nás to doběhlo a neměli jsme takovou kvalitu. Teď proti Soběslavi jsme měli na lavičce hráče, jako jsou Musiol, Grobár, Šimák a další, kteří by mohli divizní soutěž kdykoliv hrát. Kádr je široký a to je jeden z důvodů, proč jsme tak vysoko. Na každém postu máme téměř stejně kvalitní hráče. 

Zmínil jste velmi zkušené hráče. Skládáte ten tým teď tak, abyste ho po případném postupu nemuseli významně měnit?
Ano, s touhle vizí to děláme. Máme vyhlídnuté ještě asi tři hráče, které obměníme. Je třeba taky myslet na to, že B tým Táborska má svůj kádr, kde jsou mladí a nadějní hráči. Asi dva hráči od nás půjdou do přípravy s Táborskem a obráceně někdo přijde k nám. Jsme schopni bez výrazných posil poskládat kvalitní mužstvo do druhé i třetí ligy. 

Z okresního klubu jste dostal Lom do divizní soutěže a nakročeno má do ČFL, teď jste získal většinový podíl v druholigovém Táborsku. Jak moc vás tohle naplňuje z té lidské stránky?
Dostanete se do věku, kdy sám tyhle sporty dělat nemůžete. Proto ti starší dělají funkcionáře. Naplňuje mě to a naplňuje mě hlavně parta těch lidí, kteří to se mnou tvoří a já jsem s nimi moc rád. Baví mě parta na fotbale a chemie mezi kabinou. Kdyby to nefungovalo, tak to můžeme zkusit dělat pro peníze, což u nás neplatí. Kluci mají dobrý pocit z fotbalu, chtějí to hrát, baví je to a pak to baví i mě. Naposledy to bylo vidět teď při derby proti Soběslavi, kdy jsme vyhráli. Ti kluci jsou pyšní a téměř to funguje samo. 

Když se bavíme o financích. Překvapilo vás, jak moc rostly náklady, když postupoval Lom?
Samozřejmě vás to stojí peníze. Například v kraji jezdíte víceméně okolo města, ale v divizní soutěži máte zápasy v Mariánských lázních a všude možně okolo Plzně. Jeden autobus stojí nějakých 25 tisíc korun a máte to jen dopravu za nějakých 400 tisíc, pak platíte zázemí, oblečení a tak dále. Pro nás teď ale z tohoto pohledu není velký rozdíl mezi divizní soutěží a ČFL. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TJ Sokol Lom

Štítky jihočeský kraj, lom, táborsko, fotbal, petr kolář, čfl, divize, táborsko, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolář získal většinový podíl v Táborsku. "Svůj" Lom táhne za postupem do třetí ligy  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.