Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Táborští hasiči mají novou přenosnou stříkačku. Vyšla na půl milionu korun

Táborští hasiči mají od včerejška ve svém arzenálu novou přenosnou stříkačku za půl milionu korun. Zařízení jim má pomoci zejména při hašení venkovních požárů na otevřeném prostranství nebo třeba na svazích u řeky Lužnice. Doposud se museli táborští hasiči spoléhat na vybavení staré několik desítek let.

Hasiči z územního odboru v Táboře-Mešicích mají od pátku k dispozici novou přenosnou stříkačku. Zařízení, které město vyšlo na půl milionu korun, má nahradit dosavadní stroje. Ty jsou v některých případech staré i padesát let. Pomoci má především s hašením na těžko přístupných místech. Podobný typ mobilní stříkačky se mimo jiné uplatnil například i při loňském požáru v Českém Švýcarsku.

„Přenosná stříkačka se plně osvědčí třeba při požáru ve stvrmých svazích okolo řeky Lužnice. V takovém případě bude účinně čerpat vodu z Lužnice, tlačit ji vzhůru i do značného převýšení nebo zajistí rychlé plnění cisteren na čerpacím stanovišti při kyvadlové dopravě,“ přiblížil zastupující ředitel územního odboru Tábor Marek Sedláček.

„Potřeba pořízení této stříkačky vyvstala loni při taktickém cvičení, jehož cílem bylo prověření reálné možnosti dopravy hasební vody v případě požáru v historickém jádru Starého města,“ zmínil starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Výkonný a spolehlivý stroj nyní čeká na svůj první ostrý zásah. Kromě uplatnění ve složitém terénu je významnou pomocí například také při venkovních požárech na otevřeném prstranství. Hlavní význam přenosné stříkačky spočívá pak především v případě potřeby dálkové dopravy vody hadicemi.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborští hasiči mají novou přenosnou stříkačku. Vyšla na půl milionu korun  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.