Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká pošta zruší v Českých Budějovicích a Milevsku jiné pobočky, než plánovala

Česká pošta zruší v Českých Budějovicích a Milevsku jiné pobočky, než původně plánovala. V Jihočeském kraji přesto zanikne od 1. července 18 poboček, což je stejné číslo, které pošta na konci března oznámila.

„Zůstává pošta na sídlišti Šumava. Místo ní bude zrušena pošta 2 u Nádraží, která byla více méně balíkovou pobočkou. Balíky budou místo ukládání zde distribuovány na pošty blízko bydliště obyvatel,“ uvedla českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Zachování pobočky na sídlišti Šumava, jejíž zrušení pošta plánovala, považuje město za úspěch.

V Českých Budějovicích pošta zruší pět poboček, zůstane jich osm. Zanikne třeba pobočka v obchodním domě Globus v Českém Vrbném. „Na tři přepážky byla velmi neekonomická a navíc ji obyvatelé Českých Budějovic většinově nevyužívají, slouží spíše ambulantně nakupujícím z jiných obcí,“ řekla primátorka.

Tři z pěti poboček zruší pošta v Táboře. Starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) však zatím stále nezná konečnou verzi. „Pošta nás postavila před hotovou věc. Zůstane pobočka u nádraží a máme si vybrat, na kterém sídlišti chceme zachovat druhou. To jsem odmítl a od té doby se nám nikdo z pošty neozval,“ uvedl Pavlík. Pobočky jsou nyní na sídlišti Nad Lužnicí a na Pražském.

V Milevsku zruší pošta jednu pobočku ze dvou. Původně chtěla zavřít tu v Komenského ulici, nakonec to bude druhá, na náměstí. V osmitisícovém městě tak zůstane jediná pobočka. „Zůstává nová pošta a ta stará, která je v městském nájmu, by se měla rušit. Ta v té obchodní zóně, která se měla původně rušit, zůstává. Ozvali se (proti rušení pobočky) představitelé radnice, komunikovala jsem s panem hejtmanem, ten nám také pomohl,“ řekla dnes ČTK milevská radní a bývalá jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Český Krumlov přijde o dvě pobočky, na sídlištích Plešivec a Mír. Radnice sice připravila tři varianty, jak ve městě zachovat poštovní služby, ale při jednání se zástupci pošty neuspěla. Jedním z návrhů bylo, že na sídlištích zůstanou pobočky v režimu Pošta Partner, které bude provozovat město. V Jindřichově Hradci zavře pošta tři pobočky, tam zbude jediná pošta v Husově ulici vedle radnice.

Ve Strakonicích zavře pošta jednu pobočku, v provozu zůstane jedna, jež je v centru. Již dříve zrušila pošta ve Strakonicích pobočku v Kauflandu. Jednu pobočku ze dvou zavře pošta ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Jednu pobočku zruší pošta také v Sezimově Ústí na Táborsku, v provozu tak zůstane jedna. V Písku zruší pošta pobočku na Budějovickém předměstí, v provozu budou hlavní pošta a pobočka u Otavské ulice. O pobočku tak přijde asi 3000 lidí ze sídliště, kteří to na hlavní poštu budou mít kolem 15 minut pěšky, řekl již dříve písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti).

Česká pošta zveřejnila v březnu seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. Vybírala je podle návštěvnosti, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomiky jejich provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.

Firma uvedla, že k rušení poboček přistupuje z úsporných důvodů, aby se vyhnula insolvenci. Pošta má v ČR 3200 poboček, po zrušení jich tedy bude 2900.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, pošta, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Bürger

Dle toho rozhodnutí asi ani jednou, no je to ouřednice, co by chodila do terenu.

Neděle, 14. května 2023, 14:15Odpovědět

Jan Richter

v globusu mohla fungovat jen o víkendu od 7 do 21 hodin

Pátek, 12. května 2023, 21:27Odpovědět

Jiří Souček

Vidím, že paní primátorka otočila. Původně tvrdila, že bude usilovat o zachování poboček na Šumavě a v Géčku. Nakonec se zasadila jen o Šumavu (vcelku zbytečně, jsou tam dvě pobočky 500 metrů od sebe), a Géčko nechá padnout s tvrzením, že pobočka není využívaná. Přitom ať tam jdu ráno, před obědem, po obědě nebo odpoledně, vždycky je tam fronta. Zajímalo by mě, kolikrát tam paní primátorka byla.

Pátek, 12. května 2023, 20:31Odpovědět

Česká pošta zruší v Českých Budějovicích a Milevsku jiné pobočky, než plánovala  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.