Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Z chátrající hájenky chtějí vybudovat záchrannou stanici a vzdělávací centrum pro školy i veřejnost

Už třetím rokem vedou v Táboře debatu o tom, co udělat s chátrajícím objektem staré hájenky Nechyba, kterou město vlastní. Stavení se nachází nedaleko obory Smolín v katastru města Sezimovo Ústí a již minimálně 15 let jej nikdo nevyužívá. Podle vedení Tábora nastala nyní jedinečná příležitost, jak z rozpadající se myslivny vybudovat nové vzdělávací centrum se záchrannou stanicí pro zraněná či nemocná zvířata.

Myšlenku vybudovat na místě zchátralé a dlouho neobývané hájenky Nechyba nedaleko Sezimova Ústí záchrannou stanici a vzdělávací centrum, představilo vedení Tábora, vlastníka celého objektu, teprve před několika dny. Nicméně otázku, co udělat se stále zhoršujícím se stavem stavení, město řeší prostřednictvím své firmy Správa lesů města Tábora již třetím rokem. Doposud se ale městu nenaskytla žádná lepší příležitost, jak se v tomto směru někam výrazněji posunout. Až nyní cítí vedení radnice, že by se situace mohla obrátit. A proto přišlo s nápadem proměnit myslivnu v záchrannou stanici a nové vzdělávací centrum.

„Nápad na nové využití hájenky Nechyba nosíme v hlavě od letošního února a prověřovali jsme ho ze všech stran. Jsme rádi, že teď může veřejnosti představit záměr budoucího využití hájenky a myslíme si, že je to trefa do černého,“ podotýká starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020) a dodává, že o svém záměru už informovali i vedení Sezimova Ústí, do jehož katastru hájenka Nechyba náleží.

Vybudovat svou vlastní záchrannou stanici

Potřeba vybudování vlastní záchranné stanice, která by byla zároveň vzdělávacím centrem, podle táborského vedení vyvstala ze zákonné povinnosti města postarat se o zraněná či nemocná volně žijící zvířata, která se na jeho území podaří odchytit. A jelikož Tábor žádným takovým zařízením, kde by bylo možné těmto živočichům věnovat potřebnou péči, nedisponuje, vidí nyní v hájence Nechyba dobrou příležitost, jak tuto situaci změnit. Doposud si pro zraněná zvířata z okolí Tábora museli jezdit pracovníci z organizace Ochrana fauny ČR, která sídlí až v Hrachově na Sedlčansku. Hájenky Nechyba by se tak mohla stát jejich plnohodnotnou pobočkou, která by eliminovala mnohdy problematický transport zraněných či nemocných zvířat.

„Hájenka Nechyba je zajímavé místo s velkým potenciálem. Obrátila se na nás Ochrana fauny ČR s požadavkem, zda by město nemělo pozemek, kam by se mohlo umístit několik záložních voliér pro zraněné ptáky v době vypuknutí ptačí chřipky. V takové situaci totiž není možné převézt zraněného ptáka, který nemá ptačí chřipku, ze zasažené lokality do druhé. Nejdříve vznikla myšlenka, zda by k tomuto účelu mohla sloužit Nechyba, následovala úvaha, zda nevyužít celý areál pro projekty Ochrany fauny jako takové,“ naznačuje místostarosta Tábora Radoslav Kacerovský.

Vzdělávání školáků i veřejnosti

Záměr zahrnuje nejen vybudování záchranné stanice, ale také vzdělávacího centra či expozici trvale handicapovaných zvířat. V rámci projektu obnovy bývalé hájenky by ale mohly v objektu vzniknout například i kanceláře, skladové prostory nebo třeba ukázka šetrného hospodaření na přilehlých městských rybnících. Nechyba by tak plnila důležitou roli ve vzdělávání veřejnosti a především školáků, kteří by do centra mohli jezdit na exkurze.

„Školní výpravy i široká veřejnost se tu mohou na reálných příkladech dozvědět detaily o opravdovém fungování přírody. Mohou získat návody pro různé situace, kdy se dostanou se zraněným živočichem do kontaktu, jak daný tvor v přírodě žije, co vyhledává, čemu se vyhýbá či jak nejcitlivější způsob k němu zvolit,“ podotýká Pavlík.

Takto vypadá plán toho, jak by v budoucnu mohla nová stanice vypadat. Zdroj: Město Tábor

Tábor chce do projektu zároveň také aktivně zapojit již zmiňovanou organizaci Ochrana fauny ČR a plánuje s ní podepsat memorandum o spolupráci. V současnosti už město ročně přispívá na činnost této organizace 230 tisíc korun. Město počítá s tím, že pozdější provoz střediska by zajišťovala právě Ochrana fauny ČR a odhad je, že náklady by se ročně pohybovaly okolo tří milionů korun. Část z této částky by přitom hradilo město Tábor, zbytek by zaplatily další obce z okolí, které by služby stanice využívaly. Důležitou úlohu by měl v budoucnu plnit také Jihočeský kraj, který bude moci stanici v případě potřeby rovněž využívat.

Celý záměr musí nyní ještě projít schvalovacím procesem v táborském zastupitelstvu, které by mělo finálně rozhodnout v záři letošního roku. Pokud vše půjde podle plánu, první stavební úpravy myslivny Nechyba a jejího okolí by mohly začít již v příštím roce.

V současné době funguje na území Jihočeského kraje celkem pět záchranných stanic volně žijících živočichů, mezi něž patří právě i Centrum ochrany fauny ČR v Hrachově. Kromě Táborska má stanice na starosti ale i část Příbramska, její záběr je tak enormní a nová pobočka by tak pomohla rozmělnit velké množství práce. Další větší jihočeská stanice se širokým záběrem sídlí v Makově na Písecku, která se mimo jiné taktéž úspěšně zabývá vzděláváním, a to například i pomocí příspěvků na sociálních sítích, jejichž prostednictvím se široké veřejnosti snaží přibližovat svou práci a některé případy zraněných a nemocných zvířat. Mimo to je také populární mezi školami a je hojně navštěvována školními exkurzemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky hájenka, Tábor, Sezimovo Ústí, Smolín, Česko, živočichové, projekt, Ochrana fauny ČR, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z chátrající hájenky chtějí vybudovat záchrannou stanici a vzdělávací centrum pro školy i veřejnost  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.