Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Tábor plánuje rekonstrukci jevištních technologií v Divadle Oskara Nedbala

Tábor společně s Jihočeským krajem plánuje rekonstrukci jevištních technologií v Divadle Oskara Nedbala. Náklady na modernizaci zařízení se pohybují v řádu desítek milionů korun. Táborské divadlo Oskara Nedbala tvoří dvě budovy, z nichž jedna patří městu a druhá Jihočeskému kraji.

„Vnímáme, že tam je původní, mechanická, jevištní technologie, která je trošku předpotopní a náročná na obsluhu. My bychom tam rádi měli zařízení odpovídající 21. století. To znamená digitální technologii obsluhovanou různými joysticky," uvedl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Táborské divadlo je komplexem, který tvoří původní pseudorenesanční divadelní budova z roku 1887 a sousedící empírový dům přestavěný v roce 1965. Má jedno jeviště se dvěma připojenými hledišti pro 350 a 650 diváků - proti společnému jevišti jsou postavená v pravém úhlu. Starší budova patří městu a modernější vlastní Jihočeský kraj. Divadlo v minulém století proslavil pořad Možná přijde i kouzelník s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem, který vysílala tehdejší Československá televize.

„Vzhledem k tomu, že jsme majitelé my jako město a Jihočeský kraj, tak jsme se domluvili, že bychom se o náklady na modernizaci podělili. Setkávají se tam dvě budovy, které mají ale společné jeviště," uvedl starosta.

Dodal, že projektová dokumentace na modernizaci by mohla být hotová do konce roku. Z ní následně vzejde časový harmonogram dalších prací. „Asi by to pak šlo stihnout o letních prázdninách, kdy divadlo nehraje. Navíc ta pauza mezi sezonami může být až tři měsíce a to je doba, za kterou se ten projekt dá zvládnout," řekl starosta.

Před čtyřmi lety Divadlo Oskara Nedbala rekonstruovalo divácký prostor, což stálo více než 30 milionů korun. Divadlo kvůli tomu tehdy zrušilo podzimní sezonu. Před koronavirovou pandemií divadlo ročně navštívilo až 60 tisíc diváků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto David Peltán, Divadlo Tábor | Zdroj Divadlo Tábor

Štítky správa, divadlo, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor plánuje rekonstrukci jevištních technologií v Divadle Oskara Nedbala  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.