Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V jihočeské Bechyni zachránili díky sbírce vzácné varhany z roku 1700

Kulturní středisko Bechyně nechalo zrestaurovat varhany v kostele sv. Michaela. Oprava barokního nástroje z roku 1700 stála zhruba 300 tisíc korun, peníze středisko získalo z veřejné sbírky. Je to jediný nástroj svého druhu v České republice. V sobotu 28. října nástroji požehnal generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl. Jako první zahrál na opravený varhanní pozitiv, tedy malé varhany, Přemysl Kšica, varhaník od sv. Mikuláše na Malé Straně v Praze.

„Jsme velmi překvapení, protože jsme nečekali, že se podaří sehnat patřičný obnos tak rychle, za necelý rok. Mám obrovskou radost, že to i stmelilo společnost. Ten nástroj dostane duši. A tím, že se na něj bude hrát, tak bude žít, dostal nový život. Je to další dítě toho sakrálního prostoru,“ řekl ČTK bechyňský starosta Štěpán Ondřich (SNK-ED), který ještě jako ředitel kulturního střediska sbírku inicioval.

Varhanní pozitiv postavil zřejmě příbramský varhanář Ondřej Tadeáš Kochstein. Zčásti se nástroj restauroval v roce 1999. Jde o barokní nepřenosný pozitiv bez pedálů, který město převzalo jako torzo, v zaprášených krabicích, z nichž čouhaly píšťaly, jichž je kolem tří set. Nástroj zněl kostelem naposledy před druhou světovou válkou. Nyní ho opravil varhanář Martin Poláček. Nově vhání vzduch do varhan agregát. Město zrestaurovalo i sošku svaté Cecílie, patronky varhaníků, která bude na nástroji.

Všechny dárce, jichž jsou desítky, zapíše středisko na pamětní list, jejž uloží do varhanní skříně. Pět nejštědřejších uvede na pamětní desce u varhan, pojmenuje podle nich i píšťaly. Další lidé pomáhali s opravou jako dobrovolníci, také mnozí umělci vystoupili v kostele bez nároku na honorář. Ještě je potřeba vybrat na dokončení prací asi 50.000 Kč.

Nástroj má rozsah 45 tónů. „Prospektové píšťaly byly krásně zdobené (...) Skříň je mimořádně kvalitně a výtvarně pozoruhodně zpracovaná z modřínového dřeva. V původním stavu by patřil k našim nejvýznamnějším památkám svého druhu,“ napsal v červenci 1979 do posudku varhanář Vladimír Šlajch.

Raně barokní kostel sv. Michaela převzalo město předloni od budějovického biskupství. Je to hřbitovní kostel, který se naposledy opravoval v polovině 90. let minulého století. Nelze tam sloužit mše. Konají se tam kulturní akce i svatby. Pod bechyňské kulturní středisko spadají vedle kostela kulturní dům, knihovna, kino, městské muzeum, infocentrum, rodičovské centrum Hrošík a galerie.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, památky, církve, hudba, Bechyně, varhany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeské Bechyni zachránili díky sbírce vzácné varhany z roku 1700  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.