Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mohutný dub na školním hřišti museli pokácet. Ohrožoval děti

Město Tábor nechalo pokácet mohutný dub v blízkosti hřiště Základní školy Mikuláše z Husi. Práce provedli dřevorubci, kteří mimo jiné odřezávali větve z koruny stromu. Důvodem je nečekané rozlomení stromu, k čemuž došlo při bezvětří.

Větev mohla být nasáklá po dešti, navíc byla porostlá mechem, popsal v tiskové zprávě mluvčí města Luboš Dvořák.

Odlomená část stromu. Zdroj: Město Tábor

„Strom je uprostřed dvora a na školním hřišti, hrozilo, že by mohlo dojít k odlomení zbývajících větví. Kvůli bezpečnosti dětí se rozhodlo, že se jedná o havarijní stav. Zadali jsme proto pokácení celého stromu,“ uvedl vedoucí táborského Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Radomír Kouba.  

Z úředního hlediska se podle Dvořáka jedná o případ, kdy je stavem dřeviny zřejmě a bezprostředně ohrožen život či zdraví nebo hrozí škoda značného rozsahu.

Dub má obvood kmene zhruba tři metry. „Rozsáhlá rána zasahovala od báze do výšky cca šesti metrů. Torzo stromu nebylo možné zachovat z havarijních důvodů,“ shrnuli odborníci z městského Odboru životního prostředí.

Protože hrozilo, že k zemi půjde i zbytek stromu, bylo nutné dub pokácet. V blízkosti stromu se totiž nachází hřiště základní a mateřské školy a další veřejné plochy. 

„Dřevorubci dub postupně ořezávají a nakonec ho celý skácí. Druhý dub, který stojí vedle, se zřejmě podaří uchovat, projde však zdravotně-bezpečnostním řezem,“ dodal Dvořák. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Dvořák / Město Tábor

Štítky dub, strom, kácení, tábor, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mohutný dub na školním hřišti museli pokácet. Ohrožoval děti  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.