Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V táborské zoo nově chovají leguána zeleného. Dostal jméno Vlasta

Jeden a půl metr dlouhý leguán zelený je novým obyvatelem táborské zoo. Díky své délce se ihned zařadil do skupiny větších zvířat, které tady chovají. Dostal jméno Vlasta a pochází ze soukromého chovu.

„Leguán je mezi chovateli nejen v Česku velice populární. Při dobré péči se dožívá až 25 let, pokud jsou ale podmínky špatné, věk dožití se rapidně snižuje až na deset let. Poměrně snadno se ochočí, rád žere z ruky a nechá se venčit na vodítku. Je to býložravec, který se chová v teráriu,“ popisuje ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

V dospělosti může zvíře dorůst až do délky dvou metrů. To je podle ředitele fakt, který si někteří lidé, kteří si zvíře domu pořídí, neuvědomují. „Často pak řeší problém s místem. Před jeho pořízením jako domácího mazlíčka by si měl proto každý dobře rozmyslet, zda má na tak velké zvíře dostatečné prostory,“ upozornil.

Leguán zelený pochází z lesních oblastí tropické Střední a Jižní Ameriky. Jde o samotářského tvora, který žije vysoko v korunách stromů převážně poblíž vodních ploch. Velmi dobře šplhá, plave a potápí se. Toho využívá v případě nebezpečí, kdy se utíká schovat právě do vody. Pokud možnost útěku nemá, nafoukne svůj hrdelní lalok, syčí a kývá hlavou. Při boji pak rozdává bolestivé rány silným ocasem, kouše ostrými zuby a škrábe drápy.

Nový táborský leguán dostal jméno Vlasta a pochází ze soukromého chovu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Tábor

Štítky Zoo Tábor, zvířata, přírůstek, leguán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V táborské zoo nově chovají leguána zeleného. Dostal jméno Vlasta  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.