Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Tábor chce letos ošetřit šest desítek stromů v Klokotské aleji

Tábor chce letos ošetřit šest desítek stromů v Klokotské aleji. Většina lip má druhou korunu a rozvětvení stromů oslabuje i hniloba. Klokotská alej se stala českou alejí roku 2021.

„Snahou odboru životního prostředí je zachovat tuto biologicky, krajinářsky a historicky hodnotnou alej jako celek a předejít statickému selhání či zániku jedinců ve stromořadí. Odbor životního prostředí si je současně vědom povinnosti zajistit v dané lokalitě dostatečnou provozní bezpečnost dřevin. Tomu budou odpovídat i provedená arboristická opatření,“ řekl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

Zatím není jasné, kdy práce začnou, protože momentálně není vhodné počasí. Zásahy však musí být hotovy do 31. března, kdy končí období vegetačního klidu. „Práce budou prováděny tak, aby provoz na cestě nebyl omezován,“ uvedl mluvčí.

Klokotská alej spojuje Tismenické údolí s poutním chrámem v Klokotech. Lipové stromořadí bylo vysazeno v roce 1830 a stromy včetně tří olší byly kolem roku 1870 seřezány, čímž získaly zajímavý svícnovitý vzhled. Většina stromů v dolní části aleje pochází z původní výsadby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, správa, příroda, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor chce letos ošetřit šest desítek stromů v Klokotské aleji  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.