Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za vraždu na Táborsku poslal soud muže na 16 let do vězení

Táborský soud dnes poslal na 16 let do vězení čtyřicetiletého muže, který podle obžaloby v únoru zavraždil o osm let staršího lesního dělníka. Tragédie se stala na osamělém statku v Bělči na Táborsku. Obžalovaný vinu popíral s tím, že zavražděný byl prý jeho kamarád. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Táborský soud dnes poslal na 16 let do vězení čtyřicetiletého muže, který podle obžaloby v únoru zavraždil o osm let staršího lesního dělníka. Tragédie se stala na osamělém statku v Bělči na Táborsku. Obžalovaný vinu popíral s tím, že zavražděný byl jeho kamarád. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhajoba si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají.

Předseda senátu Petr Černý připustil, že soudci přemýšleli o tom, zda senát čin nepřekvalifikuje na vraždu provedenou zvlášť surovým způsobem, za což by obžalovanému hrozil i výjimečný trest. „Zvažovali jsme to velmi intenzivně zvláště poté, co dnes znalci v oboru soudního lékařství konstatovali, že úderů do hlavy poškozeného bylo více. Ta míra surovosti a brutality byla vyšší, než jak se to jevilo v prvopočátku,“ uvedl Černý. Dodal, že způsob vraždy byl zcela jistě surový, ale úplně nenaplnil znaky zvlášť surového provedení. Proto soud rozhodoval o trestu v rozmezí deset až 18 let. Z přípravného řízení vyplývalo, že obžalovaný muže zabil třemi údery do hlavy. Podle soudních znalců ale šlo o pět ran.

ČTĚTE TAKÉ: Osmačtyřicetiletého farmáře kdosi zavraždil. Policie z taktických důvodů mlčí

Soud začal případ řešit na konci června a musel jej několikrát z různých důvodů odročit. Svědci však vypovídali, že obžalovaný, jenž pracoval jako lesní dělník, v minulosti několikrát napadl při potyčkách různé lidi zezadu. Navíc prý při tom několikrát použil popelník, s nímž udeřil své protivníky do hlavy. Svědci se také vyjadřovali v tom smyslu, že obžalovaný muž býval agresivní především, když byl opilý.

Muž, jenž pochází z Pelhřimovska, zabil svého staršího známého údery tupým předmětem. Mrtvého pak lidé našli v zemědělském areálu u maringotky, v níž pravděpodobně zavražděný i bydlel. Tragická událost se stala 11. února. Policie po viníkovi několik dní pátrala a podezřelého zadržela na konci února. Muže soud tehdy poslal do vazby.

Černý uvedl, že k usvědčení obžalovaného vedl jeden přímý a řada nepřímých důkazů. Tím rozhodujícím byly stopy krve zavražděného na kalhotách obžalovaného. „Není nic vzácného, že těch důkazů přímého charakteru bývá poměrně málo. Ovšem v daném případě ty kapky krve na kalhotách obžalovaného přímo svědčí o tom, že musel být na místě, když docházelo k úderům do poškozeného,“ řekl Černý.

Zdroj: ČTK
Foto: Policie ČR

Štítky věznice, okres Tábor, vražda, dělník, Petr Černý, Bělč, Senát Parlamentu ČR, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu na Táborsku poslal soud muže na 16 let do vězení  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.