Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pro těžce zraněného muže na Kleti letěl vrtulník

Jihočeští záchranáři v sobotu odpoledne zasahovali společně s Leteckou záchrannou službou AČR a hasiči u zraněného muže v obtížně dostupném terénu pod vrcholem Kletě.

Informaci o události přijali pracovníci krajského zdravotnického střediska krátce po půl páté odpoledne. Starší muž při sestupu z Kletě uklouzl a při pádu si poranil dolní končetinu. Ke zraněnému byla vyslána výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby z Českého Krumlova společně s jednotkou hasičů. 

Výjezd zásahových vozidel na vrchol Kletě byl po zledovatělých a zasněžených cestách náročný. Zdravotníci museli, s potřebným vybavením, ke zraněnému sestoupit asi dvě stě metrů po namrzlém svahu pokrytém vysokou sněhovou pokrývkou.

„Záchranáři zjistili, že muž utrpěl závažné poranění dolní končetiny. Pacientovi podali léky tlumící bolest, uložili ho do celotělové vakuové matrace a zajistili tepelný komfort. Vedoucí zdravotnické složky po vyhodnocení situace na místě, s ohledem na bezpečnost požádal o asistenci LZS. Před příletem vrtulníku přemístili záchranáři společně s hasiči pacienta na okraj lesa, k lanovce. Odsud byl zraněný muž vyzvednut leteckým záchranářem za pomoci lanového podvěsu. Letecká záchranná služba pacienta transportovala na traumacentrum českobudějovické nemocnice,“ řekla tisková mluvčí záchranářů Petra Kafková

Tisková zpráva | Foto Dan Kubát

Štítky Kleť, letecká záchranná služba, Český Krumlov, Nemocnice České Budějovice

Pro těžce zraněného muže na Kleti letěl vrtulník  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.